Kandil'in kilidi Zap!

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasıyla güne Pençe-Kilit Operasyonuyla başladık. Operasyon Zap, Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflerini hedef almaktaydı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada şu bilgiler aktarıldı: “Hazırlanan plan kapsamında gerçekleştirilen operasyonda Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedefleri önce hava kuvvetlerimiz tarafından ateş altına alındı. Kahraman pilotlarımız terör örgütüne ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ile sözde karargâhlardan oluşan hedefleri başarıyla vurdu. Fırtına, ÇNRA ve diğer topçu unsurlarımız tarafından da belirlenen hedefler yoğun şekilde ateş altına alınarak tam isabetle vuruldu. ATAK helikopterlerimiz, İHA ve SİHA’larımızla desteklenen Kahraman Komandolarımız ve Bordo Berelilerimiz karadan sızarak ve hava hücum harekâtı ile bölgeye intikal etti. Şu ana kadar operasyonumuz planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor. Birinci safhada belirlenen hedefler ele geçirildi.”

Yani kara harekatı öncesinde terör örgütü KCK/PKK’ya ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ile sözde karargâhlardan oluşan hedefler jetlerimiz tarafından ateş altına alındı.

Komandolar ve Bordo Berelilerin (Türk Özel Kuvvetleri) operasyon bölgesine intikali öncesinde bölgede konuşlu Fırtına, Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) ve diğer topçu unsurlarımız belirlenen hedefleri yoğun ateş altına aldı. Hedeflerin tam isabetle vurulduğu açıklandı.

Ardından da Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı jetler, ateş destek vasıtaları, ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA’lar ile desteklenen Türk Komandoları ve Özel Kuvvet personelleri karadan sızarak ve hava hücum harekâtı ile bölgeye intikal etti ve nokta operasyonlarına başladı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamada, ilk belirlemelere göre 19 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyon sürüyor.

Peki Pençe-Kilit operasyonunu nasıl okumak gerekiyor.

Madde madde yazalım:

MADDE MADDE PENÇE-KİLİT OPERASYONUNUN ÖNEMİ

- Operasyonun ismiyle başlayalım. Operasyonun adı Pençe-Kilit. Pençe, 2018 yılı Mart ayında Irak’ın kuzeyindeki KCK/PKK terör örgütüne yönelik yapılan Kararlılık Harekatı’nın devamında 2019 yılında başlatılan Pençe operasyonlarının genel adı.

Kilit ise adından da anlaşılacağı üzere örgütün varlığını sürdürdüğü ana merkezlerin kilidinin açılması. – Operasyonun hedef bölgelerinden Zap alanı, örgütün silahlı kanadı açısından son derece kritik bir bölge. Örgütün Medya Savunma Alanı olarak tanımladıkları bölgenin konum olarak merkezi. Bölgeyi iyi bilen uzmanlar, geçmişte örgütün Zap’ı bir sınır olarak belirlediğini, Zap’ın doğusunu savaş alanı, batısını ise ticaret alanı olarak belirlediklerini aktardı. Bölgedeki tüm kaçakçılık ağının ve örgüt altyapısının merkezinin burası olduğu kaydediliyor.

- Zap’ın bir önemi daha var. Operasyonun ismine yansıyan “Kilit” de burada önem kazanıyor. Zap’ın örgüt açısından son derece kritik bir konumda bulunan Hakurk’un anahtarı olduğu, Hakurk’un da Kandil’a uzanan hattın anahtarı olduğu belirtiliyor. Böylece Zap’ı da kapsayan operasyonun Kandil’in kilidi olduğunu söyleyebiliriz.

- Yine harekatta yer alan Metina bölgesi de, aynı şekilde örgütün kritik bölgesi Gare’nin anahtarı konumunda. Gare’nin terör ve teröristten arındırılması da Sincar hattının terör örgütünden ve teröristten arındırılması anlamı taşıyor. Yani Gare de Sincar’ın anahtarı.

İşte operasyonla ilgili bilgilerin yanı sıra operasyonda yer alan “Kilit” ismi de bu çerçevede önem kazanıyor.

 

 

Diğer Yazıları