Kandil harekatının bilinmeyenleri...

Ne zaman başladı, hangi aşamaya geldi? Star yazarı Yahya Bostan Kandil operasyonunu yazdı

 Kandil’den haberler

31 Mayıs’ta bu köşede “Kandil sessizce kuşatılıyor” diye yazmıştım. Daha sonra Kandil operasyonu –resmi adıyla Irak Görev Gücü- kamuoyu gündeminde yerini aldı. TSK’nın Mart ayından bu yana sürdürdüğü sessiz operasyonda K. Irak’ta önemli bir bölgeyi kontrol altına aldığı ve on bir geçici üs bölgesi kurduğu açıklandı. Şimdi size operasyonla ilgili edindiğim bilgileri ve Kandil’den bazı haberleri aktaracağım.

Önce Kandil’in röntgeni çekildi. Teröristlerin nerede konuşlandığı, hangi mağaralarda saklandığı, Afrin’dekine benzer kaç mazgal inşa edildiği, silah depoları tespit edildi. Hava bombardımanında bu noktalar, özellikle PKK’nın gizli olduğunu düşündüğü derine inşa edilen silah depoları hedef alınıyor.

Zeytin Dalı’nın bütçesi 6 aylık çıkarılmıştı. Bu operasyon için “ucu açık” deniyor. Bu Kandil için uzun vadeli, terör tehdidi ortadan kaldırılana kadar devam edecek bir operasyon silsilesine işaret ediyor.

Operasyon silsilesi saha temizliğiyle başladı. Bu aşama tamamlanmak üzere. Daha sonra hava akınlarıyla “yumuşatma” uygulaması yapılacak. Kandil teröristler için “güvenli bölge” olmaktan çıkarılacak. Geniş bir coğrafyaya yayılan Kandil’in terörden arındırılması aşamasına bundan sonra geçilecek. Operasyonda hava kuvvetlerine, ATAK helikopterlerine ve SİHA’lara fazlasıyla iş düşecek.

Peki, operasyon neden Mart’ta başladı? “Teröristler sonbaharda kış üstlenmesine çekilip baharın gelmesiyle sınırdan sızmaya çalışıyorlar. Onlar gelmeden biz Irak’a girdik.”

***

Kandil’den haberler ise şöyle… Teröristler Afrin sonrası Kandil’de de hezimet yaşamamak için önlem almaya çalışıyor. Örgüt tabanını diri tutmak sahadaki teröristlere eylem talimatı veriyor. Ancak moral çöküntüyü erngelleyemiyor. Özellikle Zeytin Dalı operasyonundan sonra örgüte katılımın azaldığı tespit edildi. Aynı zamanda örgütten kaçışlar da yaşanıyor. Yılbaşından bu yana lider kadrodan 105 kişi Türkiye’ye gelerek güvenlik birimlerine teslim oldu.

Operasyondan çekinen örgüt Kandil’de yer altına indi. Uydulara yakalanmamak için açık alanda eğitim faaliyetlerine son verildi. Dışarıya sadece bulutlu ve yağmurlu havalarda çıkılıyor.

Teröristler özellikle TSK’nın kullandığı üstün teknolojiden çekiniyor. İHA ve SİHA’lardan kaçmak için küçük gruplar halinde sürekli yer değiştiriliyor. Aynı şeyi örgüt liderleri de yapıyor. Özellikle İran sınırına yakın bölgelerde gizleniyorlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kandil harekatının bilinmeyenleri... ile ilgili etiketler Kandil TSK PKK yahya bostan
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.