Kamu hizmetkarı yeminli mali müşavirler...

Üniversitedeyken gözüm bir tabelaya takılmıştı. 'Yeminli Mali Müşavir' yazıyordu. Nasıl bir meslek, gerçekten yemin mi ediliyor diye merak ederdim. Evet merak ettiğim konu yıllar sonra mesleğim haline geldi.

Eski bir maliye bürokratlığından sonra yeminli mali müşavir olarak görevimi icra etmekteyim. Yemin mi etmek gerekiyor, evet gerçekten yemin etmek gerekiyor. Bunun için Asliye Ticaret Hukuk Mahkemesi’nde yemin ederek mesleğe başlıyorsunuz.

Tabi ki yemin edince bir nevi kamu hizmetkarı oluyorsunuz.

MESLEK YASASI VE AMACI

Yeminli Mali Müşavirlik mesleği 13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren 3568 sayılı Kanun ile yasal statüye kavuşmuştur. Yeminli Mali Müşavirlik Mesleğinin ihdas edilmesinin amacı, işletmelerde faaliyetlerin, işlemlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak gerçek durumu ilgililerin ve resmi mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak, ödenmesi gereken verginin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.

Bu yasa ile bir anlamda, kamunun vergi incelemesi yetkisi kısmen özelleştirilmiştir. Yaklaşık 28 yıldan beri bu amaç doğrultusunda fonksiyonunu yerine getirmektedir.

NASIL YMM OLUNUR, NE YAPAR

Hiç kolay değil. 3568 sayılı meslek yasasında genel ve özel şartlar belirtilmiş. Bütün bu aşamaları geçince hedefe ulaşıyorsunuz. YMM oldunuz. Ne yapacaksınız?

Anılan kanunun 2. Maddesinde belirtilmiş. Buna göre;

- Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.

-Bu konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.

-En önemlisi ise tasdik işlerini yapmaktır. Hem de Maliye Bakanlığı adına, devletin verdiği mühürle.

Yeminli mali müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.

TASDİK NE DEMEK?

Yeminli mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin mali tablolarının ve beyannamelerinin mevzuat hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelediğini tasdik ederler.

Kanunları gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarına verilen tasdik edilmiş mali tablolar, kamu idaresinin yetkili memurlarınca, tasdikin kapsamı ölçüsünde incelenmiş bir belge olarak kabul edilir. Yeminli mali müşavirler yaptıkları tasdikin doğruluğundan sorumludurlar.

Yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde, tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. İşte bu işi yaparken en büyük sorumluluk da bu. Devlet, madem ki benim adıma iş yapacaksın -o halde doğru yapacaksın- yoksa yaptırımım ağır olur diyor. Gerçek durum da zaten öyle.

YMM KAMU GÖREVLİSİ MİDİR?

Evet, kamu adına tasdik işlemi yapmaktadır.

Anayasa Mahkemesi de 12.11.1987 tarih ve E.1986/5, K.1987/7 sayılı kararında yeminli mali müşavirlerin yaptıkları tasdik işleminin “kamu hizmeti” niteliğinde olduğuna ve YMM’lerin “kamu görevlisi” sayılmaları gerektiğine karar vermiştir.

Türkiye’de yaklaşık 4.756 YMM mevcut olup, 2228 kişi İstanbul, 1463 kişi Ankara, kalanlar ise İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Antalya ve Eskişehir YMM Odasına kayıtlı bulunmaktadır.

Tabi bu sayının yarısına yakın kısmı tasdik işlemi yapmakta olup, diğer yarısı bağımlı çalışmakta veya tasdik yapmamaktadır.

Yeminli mali müşavirler geçen 28 yılda yaptıkları çok güzel işlere imza attılar. Türkiye’deki YMM müessesesi bütün dünya ülkeleri tarafından hayranlıkla izlenmektedir. Kamu Maliyesi, muhasebe sistemleri, beyan sistemleri bu sayede elektronik uygulamalara kolayca geçti. Diğer taraftan YMM’lerin vergi gelirlerindeki artışa olan katkısını anlatmaya gerek yok. Çok önemli yol katedildi ve çok saygın, itibarlı meslek (kamu hizmeti) haline geldi.

HATIRLATMA: TÜRKİYE EKONOMİSİ VE YMM’LER

İşte tüm bu konuların konuşulacağı ve 4.sü düzenlenen bir sempozyum var.

Türkiye’deki Yeminli Mali Müşavirler Odaları'nın 02 - 04 Kasım 2017 tarihleri arasında İzmir’de düzenleyecekleri sempozyumda, türkiye ekonomisi ve yeminli mali müşavirlik mesleği değerlendirilecek.

Söz konusu sempozyumda ele alınacak konuların sadece meslek mensupları tarafından değil, iş adamları, akademisyenler, bürokratlar ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu toplumun hemen her kesiminden ilgililer tarafından tartışılacaktır.

Toplantıyı düzenlemekteki esas amaç, mükellefler (iş sahipleri) ile Devlet arasında bir nevi arabuluculuk görevi ifa eden ve bu nedenle her iki tarafı da yakından tanıyan Yeminli Mali Müşavirlerin, sahip oldukları bilgi birikimi ve tecrübeyi hem ilgili tarafların ve Ülkenin bilgisine sunmak, hem de tartışmalar sonucu oluşacak ortak akıldan çıkan veriler doğrultusunda, iki kesimin de taleplerine hizmet edecek politikalara yön vermektir.

Sempozyum ile ilgili detay bilgiye,
http://www.istanbulymmo.org.tr/Data/pdf/SempozyumProgrami.pdf linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

HAS SÖZ

Ben abdestsiz hiçbir devlet işine imza atmadım.
(Sultan Abdülhamid Han)

Diğer Yazıları