Kalp hastaları Biontech mi Sinovac mı olmalı? Aşı kalp hastalarında farklı yan etki yapıyor mu?

Türkiye'de koronavirüs aşılama programı tüm hızıyla ilerliyor. Yurt dışından getirilen Biontech ve Sinovac aşıları uygulanmaya başlandı. Ancak kalp hastaları Biontech mi Sinovac mı olmalı? Covid 19 aşısının kalp hastaları üzerinde farklı yan etkileri var mı?

Ülkemizde uygulanmaya başlanan koronavirüs aşıları Biontech ve Sinovac aşıları, milyonlarca kişiye yapıldı. Aşı olan vatandaşları, yan etkileri konusunda ise sosyal medyada yorumlar yapıyor. Ancak kalp hastaları için durum biraz daha farklı. Onlar, korona aşılarının kalp hastaları üzerinde farklı yan etkiler yapıp yapmadığı konusunda endişeli olabiliyorlar. Peki Kalp hastaları biontech mi sinovac mı olmalı?

KALP HASTALARI İÇİN BİONTECH Mİ SİNOVAC MI?

Kalp hastaları, kalp ile ilgili sağlık problemi yaşayan vatandaşlar, ülkemizde başlayan aşılma programı ile birlikte aşılarını olmaya başladı. Risk grubunda olan kalp hastaları, ülkemizde vurulmaya başlanan biontech ve sinovac aşılarından hangisni tercih etmesi gerekitğini, olası yan etkileri araştırmya başladı. Peki Biontech mi, Sinovac mı? Uzmanlar, her iki aşının da kalp hastaları üzerinde görülen yan etkilerin diğer sağlıklı bireylerde görüldüğü kadar olduğu konusunda hemfikir. Yani biontech de olunabilir, Sinovac da.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Ulaş Bildirici, kalp hastalarının ve kalp hastalığı riski taşıyan bireyleri Covid-19 aşısı olmaları konusunda uyardı.

Prof. Dr. Bildirici yaptığı açıklamada, “Kalp hastaları ve kronik hastalığı olan bireylerin koronavirüs aşısı olmalarını öneriyoruz. Covid-19 aşısının, kalp hastalarında diğer hastalara göre daha yüksek risk oluşturmadığı bilinmektedir. Aşı sonrası oluşabilecek yan etkilerinin genellikle hafif ve sağlıklı bireylerle benzer düzeyde olduğu bildirilmiştir. Uzun dönemde yapılan takiplerde, koronavirüs infeksiyonu dışı ölüm oranlarında aşılanan veya aşılanmayan hastalarda fark tespit edilmemiştir”dedi.

 KALP HASTALARINDA DİĞER KİŞİLERDEN FARKLI YAN ETKİLER BEKLENMİYOR

Prof. Dr. Halil İbrahim Ulaş Bildirici, “Aşı yapılan hastalarda, aşı yapılan bölgede hafif-orta derecede ağrı olabilir. Bazı kişilerde aşı yapılan yerde kızarıklık ve şişme olabilir. Bu bulgular genelde1-2 gun sonra geriler. Nadiren aşı yapılan bölgede uyuşma, güçsüzlük görülebilir fakat genelde geçicidir.

Genel şikayetlere bakıldığında halsizlik, kas ağrısı ve baş ağrısı sık rastlanan şikayetlerdir. Aşıların içeriğine göre incelediğimizde ise bildirilen verilere göre; Coronavac aşısında ateş, kas agrısı, bas ağrısı görülebilir. Moderna aşısında vücutta kızarıklık, aşı yerinde kızarıklık, kas ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik görülebilir. Biontech aşısında yine kas ağrısı ve halsizlik görülürken bunun dışında eklem ağrısı görülebilir. Görüldüğü üzere kalp hastalarının aşılanmasının ciddi bir yan etki bildirilmemiştir”dedi.

Kalp hastaları Biontech mi Sinovac mı olmalı? Aşı kalp hastalarında farklı yan etki yapıyor mu? ile ilgili etiketler Koronavirüs kalp hastaları biontech mi sinovac mı sinovac BioNTech
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.