Kahve ile korona testi nasıl yapılır?

Evde bir fincan kahve ile koronavirüs testi yapabileceğinizi biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız ilk olarak şu bilgiyi verelim. Bu test sabahları işe yarıyor. Uzmanlar bunu koronavirüsün en önemli belirtilerinden biri olan koku kaybının en etkin şekilde sabahları tespit edilebileceğini belirtiyor. İşte kahve de burada devreye giriyor. Eğer sabah yaptığınız kahvenin kokusunu alamıyorsanız büyük olasılıkla Kovid olabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken hastanede Kovid-19 testi yaptırmak.

Anozmi şeklinde de bilinen koku duyusu kaybı, Kovid-19’un yaygın belirtileri arasında. Penn State Üniversitesi’nde çalışan duyubilimci John E. Hayes ile bulaşıcı hastalık bilimci Cara Exten, SARS-CoV-2 salgını sebebiyle uzmanlık alanlarını son dokuz ay boyunca koku tabanlı tarama ve test programlarına ayırdılar.

Yüksek lisans öğrencilerinden biri, ekim ayında kendisi ve annesinin günlük kahve rutiniyle ilgili yaşadıkları garipliği paylaşmış. Bu durum, koku testlerinin Kovid-19 enfeksiyonuna karşı bir tarama testi şeklinde nasıl kullanılabileceğini ortaya koyan en önemli işaret olmuş.

Popular Science’de yer alan habere göre, yüksek lisans öğrencisinin annesi, alışkanlık haline getirdiği üzere bir fincan kahve yapmış ve kahveden koku alamadığını fark etmiş. İnsanların Kovid-19’a bağlı koku duyusu kaybı yaptığını kızından duyduğu için çam kokulu temizlik spreyini koklamayı denemiş ve onun da kokusunu alamamış. 

KOVİD TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Koku duyusunun ani ve açıklanamayan şekilde kaybolduğunu gören anne, kendini karantinaya alıp Kovid-19 testi yaptırmış ve test sonucu da beklediği gibi pozitif gelmiş.

Koku duyusu kaybını ciddiye alan, hızlı şekilde test yaptıran ve kendini izole eden anne, virüs başka birine yayılmadan önce bulaş zincirini kırmayı başarmış.

Yapılan araştırmalara göre, Kovid-19 kapan kişilerin yüzde 44 ile 77 kadarı koku duyusu kaybı yaşıyor. Fakat pek çok insan, kokulu mumlar gibi kokuya sahip olması gereken bir şeyi aktif şekilde koklamaya çalışana kadar koku duyusunu kaybettiğinin farkına varamıyor. 

Bu yüzden uzmanlar, insanlardan her gün bir şeyi aktif şekilde koklamalarını istiyor. Açıklanamayan ani koku duyusu kaybı, Kovid-19’un özgün bir belirtisi olduğu için insanlar bunu gündelik bir tarama testine dönüştürebilirler. Bir anlamda da Kovid-19 ile mücadeleyi bireysel olarak başlatma şansı yakalamış olurlar. 

Uzmanların bu konudaki önerisi de sabahları keskin kokusu ile uyarıcı etkisi bulunan kahvenin koklanması yönünde. Ve eğer kahve kokusu alınamıyorsa mutlaka test yaptırmaları tavsiyesinde bulunuyorlar. 

Kahve ile korona testi nasıl yapılır? ile ilgili etiketler kahve Test koku
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.