Kafe ve restoranların açılması için 8 kriter

Koronavirüs salgını nedeniyle kapanan restoran ve kafelerin açılması için TSE 8 kriter belirtledi. Öte yandan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısında yaptığı açıklama sonrası kafe ve restoranların nasıl açıklacağı merak konusu oldu. Türk Standartları Enstitüsü, restoranlarda alınacak önlemlerle ilgili 8 kriter belirlerken, Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz ise "Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir" şeklinde konuştu.

TSE 8 KRİTER BELİRLEDİ

Türk Standartları Enstitüsü, normalleşme sürecine geçildiğinde restoranlarda alınacak önlemlerle ilgili 8 kriter belirledi. TSE'nin belirlediği kriterler şunlar:

Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak.
Müşterilerin ateşleri ölçülecek.
Kişi sayısına göre müşteri kabul edilecek. Kapasiteyi aşaması durumunda müşteri içeri alınmayacak.
Yemekler, çatal, kaşık ve bıçaklar paketli şekilde masaya koyulacak.
Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak.
Maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilecek.
Her masada hijyen ürünleri olacak.
Masalar her müşteriden sonra temizlenecek.
Şartları sağlayan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olacak.

 BİLİM KURULU ÜYESİ AÇIKLADI

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da kademeli normalleşmeye dair detayları paylaşarak "Bundan sonra yerinde karar dönemi başlıyor" dedi. Kayıpmaz, şöyle konuştu:

"İllerdeki aşılama oranları, vaka sayıları, yeni servis yatışlarına, artış ve azalmaya göre 4'e ayrılacak. İllerdeki durum riskli bir haldeyse o zaman kapanma ve kısıtlamaların sıkılaştırılması söz konusu olacak."

"RESTORANLAR ESKİSİ GİBİ GİBİ HİZMET VEREMEYEBİLİR"

Restoran ve kafelerdeki gevşemeye açıklık getiren Kayıpmaz, şu ifadeleri kullandı:

"İli ya da ilçeyi temiz tutmak adına giriş çıkışlar kapatılabilir. Yeri geldiğinde iller bazında değerlendirilip uygulamaya alınabilecek bir önlem. Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir. HES kodu ile misafir kabul edecekler. Örneğin yüzde 25'lik bir kapasite ile açılabilirler. Misafirlere bir süre kısıtlaması uygulanabilir. Havaların ısınması ile beraber dış mekanlarda açılacak. Mesafeler açılınca insanlar daha geniş oturabilecek. Restoran ve kafelerdeki gevşeme de Mart başından itibaren olacak."

Kafe ve restoranların açılması için 8 kriter ile ilgili etiketler kafe restoran açılış kriter tse
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.