Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı

İstanbul'da sayısız suça karışan, kadınlar için adeta kabus olan 'Gölge' kod adlı suç makinesinin aslında 10 yaşında bir çocuk olduğu belirlendi. Bunca suç kaydı olmasına rağmen B.G. adlı çocuk cezai sorumluluğu olmadığı için yargılanamıyor. Çetelerce bu nedenle özellikle kullanıldığı belirtilen B.G.'nin anne ve babasının da şişkin bir suç kaydı bulunuyor.

İstanbul'daki kadınların korkulu rüyası haline gelen 'Gölge' kod adlı 10 yaşındaki yankesicinin tam 504 suç kaydı bulunuyor. Her bir yaşı için 50'den fazla suç kaydı bulunan B.G. Türk Ceza Kanunu'da 12 yaşından küçüklerin cezai sorumluluğu bulunmadığı için yargılanamıyor, ceza almadığı için de her gözaltına alınmasının ardından serbest kalıyor. Üstelik Gölge 12 yaşına gelip cezai sorumluluğu başladığında da o güne kadar işlediği suçlardan yargılanamayacak. 

KADINLARI ÇOCUĞU GİBİ DAVRANIP SOYUYOR

Kurbanlarını kadınlar içinden seçen Gölge'nin bu tercihinin nedeni daha rahat kamufle olmak. Çünkü kadınların "çocuğu" izlenimi vererek dikkatli gözlerden kaçabiliyor. Bu sayede arkasından yürüdüğü kadınların çantalarına sessizce uzanıp, fark edilmeden telefon ve cüzdanlarını çalıyor.

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı

İşte çeteler tarafından cezai sorumluluğu olmadığı için yankesicilikte kullanıldığı iddia edilen "Suça Sürüklenen Çocuk" ya da Kod adı Gölge olan B.G.'nin suç dolu yaşamı...

HER YAŞI İÇİN 50,4 SUÇ KAYDI VAR

Emniyet ve jandarmadaki kayıtlara göre B.G., İstanbul'un hemen her ilçesinde suç işlemiş ancak henüz 10 yaşında olduğu için elini kolunu sallayarak sokaklarda yaşamını sürdürebilen bir yankesici... Hakkında açılmış tam 504 suç dosyası var. Yani her yaşı için 50,4 suç işlemiş şu ana kadar. Üstelik Gölge kod adı ile ünü öylesine yayılmış ki; onun için "Suç sayacı taktırmış" yorumları bile yapılıyor. B.G.'nin bunca suça karışmasının hukuk dilindeki karşılığı ise Suça Sürüklenen Çocuk...

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 2

B.G.'NİN KOD ADI GÖLGE!

Suç dünyasında ise "Gölge" kod ismiyle biliniyor. "Gölge" kod adının da bir manası bulunuyor. İstanbul'un Beşiktaş, Beyoğlu, Büyükçekmece, Fatih ve Şişli İlçeleri başta olmak üzere farklı ilçelerinde yankesicilik ve hırsızlıklara karışan B.G. karakol polislerini bile canından bezdirmiş durumda. B.G., suç işlemek için yaya trafiğinin kalabalık olduğu caddeleri, alışveriş merkezlerini ve toplu taşıma durakları ile toplu taşıma araçlarını özellikle seçiyor.

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 3

HEDEFLERİ YA KADINLAR YA DA TEK BAŞINA OLANLAR

Hedeflerini tek başlarına yürüyen ve özellikle sırtlarında çantaları olan kadınlar arasından seçiyor. Takip ettiği bu kişilerin ustalıkla açtığı çantalarından cüzdanları ve cep telefonlarını çalıyor. Kadınları tercih etmesinin ana sebebi ise çevreye karşı "Çocuğu" izlenimini verebilmek.

ÇOCUK ESİRGEME KURUMU'NDAN KAÇTI

İstanbul Polisi tarafından defalarca yakalanan fakat yaşı gereği cezai sorumluluğu olmadığı ve hukuken yargılanamayacağı için serbest kalan B.G. birçok kez Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Yurdu'na da yerleştirildi. Ancak her seferinde buralardan kaçarak suç dünyasına geri döndü.

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 4

Yurtlardan kaçıp suç işlemeye devam eden B.G., ailesi cezaevinde olduğu sırada; Tunceli'deki Çocuk Esirgeme Kurumu'na bile yerleştirildi. Ancak oradanda firar ederek İstanbul'a geri döndü. 

Sadece şikayet edenlere ilişkin 504 suç dosyasında adı geçen B.G.'nin, polise şikayette bulunmayan mağdurlar da göz önünde bulundurulduğunda binlerce suça karıştığı ifade ediliyor.

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 5

"SUÇLARI ÇETELER İŞLETTİRİYOR" İDDİASI...

Bir iddiaya göre B.G., yankesicilik, kapkaç ve hırsızlık suçlarına karışan organize bir çete tarafından suç işlemek üzere özellikle kullanılıyor. Bu iddiaya göre B.G.'ye suç öğretiliyor ve suç işlettiriliyor. Bu iddianın sahibi; B.G.'nin ailesi. Ancak B.G. geçtiğimiz yıl nisan ayında ailesi ile birlikte de suç işledikten sonra gözaltına alındı. 2016 yılında "Oğlum çetelerin eline düştü. Onlar zorla suç işlettiriyor" diyerek İstanbul Emniyeti'ne kayıp başvurusunda bulunan B.G.'nin annesi S.G.'nin (28) hakkında da 108 suç dosyası olduğu ortaya çıktı.

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 6

B.G.'nin babası S.G.'nin (30) de 58 suç kaydı olduğu belirtiliyor. Sadece 10 yıllık yaşamında adeta suç makinesine dönüşen B.G. hakkındaki bir diğer iddia ise 18 yaşından küçük olduğu ve sürekli serbest kaldığı için ailesi tarafından suça sürüklendiği yönünde. 

"GEÇMİŞ SUÇLARINDAN YARGILANAMAZ"

B.G.'nin durumunu değerlendiren Avukat Gizem Gonce ile Avukat Aylin Esra Eren, B.G.'nin TCK'ya göre 12 yaşından önceki suçlardan dolayı yargılanamayacağının altını çiziyor. 

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 7Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 8

Gonce ve Eren buna ilişkin şu ifadeleri kullandılar:

"Suça Sürüklenen Çocuklar için yaş küçüklüğünün düzenlendiği 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 31.Maddesi'ne göre; fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış çocukların cezai sorumluluğu yoktur.

Bu kişiler hakkında ceza kovuşturması yapılamaz veya haklarında ceza davası açılamaz ama çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. 12 yaşından küçük suça sürüklenen çocukların ceza sorumluluğu olmamakla birlikte; Çocuk Koruma Kanunu'nun 5.Maddesi'nde "Koruyucu ve Destekleyici Tedbirler" başlığı altında danışmanlık, bakım, eğitim, sağlık ve barınma konularında çocuklara özgü güvenlik tedbirleri düzenlenmiştir.

Suça Sürüklenen Çocuk 12 yaşını doldurduğunda; kanunlara göre 12 yaşından küçük olduğu dönemlerdeki suç teşkil eden fiillerinden ötürü yargılanması yapılamaz ve söz konusu çocukların hukuki olarak geçmiş yıllardaki suçlarından ceza alması da söz konusu değildir."

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı - Resim : 9

Fotoğrafara göre farklı ilçelerdeki trafik ışıklarında da bekleyen B.G., araç sürücülerinin de anlık dalgınlıklarından faydalanarak bir yankesicilik yöntemi olan kaldırımcılık yapıyor.

Kadınların kabusu olan "gölge" çocuk çıktı ile ilgili etiketler Hırsızlık Yargı gölge yankesici suç tck türk ceza kanunu
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.