Kadınları 'tercüme eden' uygulama yaptılar!

Japonya'da, eşlerinin davranışlarını anlamakta zorlandığını söyleyen erkekler için geliştirilen ‘tercüme' uygulaması tartışma yarattı. Ürün, "cinsiyetçi" olmakla suçlanıyor...

Japonya'nın en büyük gıda firmalarından biri olan Ezaki Glico tarafından şubat başında piyasaya sürülen uygulama, ebeveynlerin çocuk büyütme konusunda sorumluluğu daha iyi paylaşabilmesi iddiasıyla geliştirildi. Ancak erkeklere verdiği tartışmalı, cinsiyetçi öneriler nedeniyle topa tutuldu.

Örneğin, uygulama gerçekte "Benim hakkımda ne düşünüyorsun?" diye soran bir kadının "Birlikte olmamız anlamsız" dediğini iddia ediyor. Benzer şekilde "Bu gerçekten zor" cümlesini "Yaptığım şeyi takdir ettiğini ifade etmelisin" diye çeviriyor.

Uygulama kadının "Senin için hangisi daha önemli: İşin mi ailen mi?" diye sorması halinde erkeğe "Seni yalnız hissettirdiğim için özür dilerim" demesi önerisinde bulunuyor.

Uygulama ayrıca kadınların ‘sorgusundan kurtulmak' için erkeklerin hemen konuyu iş yerinde yaşadığı bir probleme getirmesi gerektiğini öğütlüyor.

Asahi gazetesine göre uygulama Ezaki Glico'da çalışan bir kadın tarafından geliştirildi.

Ancak ‘Bir Eşi İdare Etmenin Talimat Kitabı' gibi ilişkiler üzerine yazdığı kitaplarla bilinen Ihoko Kurokawa'nın editörlüğünde hazırlandı. Uygulama, kadın ve erkek beyinlerinin farklı çalıştığı, bu nedenle çatışmaların yaşandığını savunuyor.

'KADINLARI KÜÇÜMSÜYOR' İDDİASI

Ancak piyasaya çıkmasıyla birlikte uygulamaya eleştiriler çığ gibi büyüdü. Uygulamanın kadınları küçümsediği eleştirisinde bulunanlar, "Kadınların sözlerini çok da ciddiye almayın, ama jest olarak biraz sempati, biraz da minnet gösterin" gibi çarpık bir fikri yaydığını savundu.

Geçen ay da, ‘Spa!' adlı bir haftalık dergi çöpçatan uygulaması ‘Lion Project'in yöneticisi Keiji Isogimi ile yaptığı röportaj doğrultusunda ‘Japonya'da kadın öğrencileri sekse en kolay ikna edilen' üniversiteleri sıralamıştı. Ülke, cinsiyet ayrımcılığı ve tacize karşı ABD'de başlayan ve küresel çapta ses getiren '#MeToo' hareketini benimsemede başarısız olması nedeniyle de eleştirilmişti.

Japonya, kadınların siyasette ve iş hayatında temsili açısından G7 ülkeleri arasında alt sırada yer alıyor.

 

 

Kadınları 'tercüme eden' uygulama yaptılar! ile ilgili etiketler Japonya kadın
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.