Kadını dövmeye teşvik gibi yasa

Rusya'nın adeta sessiz kabusu olan kadın şiddet konusunda şaşırtan gelişme. Rus Meclisi Duma'da, aile içi şiddetin bazı türlerini suç olmaktan çıkaran yasayı onaylandı. "Tokat yasası" olarak bilinen yasaya göre eşini ilk kez dövmenin cezası "2 yıl hapis"ten "15 gün gözaltı"na düşürüldü.

Rusya'da aile içi şiddet ürkütücü boyutlarda.

Kaç kadın bir sığınağa ihtiyaç duyuyor kimse kestiremiyor, tam olarak bilemiyor.

Yaklaşık 25 yıldır gündemde olan aile içi şiddet tartışmalarına rağmen, evin içindeki dayak yasalar nezdinde hafif suç kategorisine alındı. Birkaç yıl öncesine kadar suç olarak tanımlanmayan ve bu nedenle kaydı da tutulmayan eşini dövmenin çok yakın geçmişte cezalandırılmaya başlanması büyük adım olarak gösterilmişti.

Rusya'da muhtemelen yılda 1 milyon kadının fiziksel ve sözel tacize maruz kaldığı söyleniyor. Bunlardan yılda 10 bin civarında kadın kocaları ya da sevgililerinin saldırıları sonucu ölüyor. Bu rakam 2013'te 14 bin dolayındaydı. Bu, her gün 40 kadının eşi tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.

Şimdi ise Rus Meclisi Duma'da, aile içi şiddetin bazı türlerini suç olmaktan çıkaran yasaya onay verildi.

"Tokat yasası" olarak bilinen yasaya göre eşini ilk kez dövmenin cezası "2 yıl hapis"ten "15 gün gözaltı"na düşürüldü.

Bir diğer ifadeyle Rus Meclisi, Aile İçi Şiddet Yasası'nı hafifletti.

Üst parlamento ve Başkan Putin'in onayına gidecek olan tasarı, muhalefetin büyük tepkisini çekti.

2 YIL HAPİS YERİNE 15 GÜN GÖZALTI

Rus Duma'sında önerilen kanun teklifi, eşine ilk defa şiddet uygulayan ve ciddi yaralanmaya sebep olmayan saldırganların 2 yıl hapis istemiyle yargılanması yerine, sadece 15 gün gözaltına alınmasını öngörüyor. Rus kamuoyunda "tokat yasası" olarak adlandırılan tasarı, üst parlamento tarafından da onaylanması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayına sunulacak.

Duma'da 3'e karşı 380 oy gibi ezici bir üstünlükle kabul edilen tasarıya, muhalefet sert tepki gösterdi.

"KADIN CİNAYETLERİ ARTACAK" TEPKİSİ

Rus Komünist Parti Milletvekili Yuri Sinelşikov, "Kadınlar zaten kendilerini suistimal eden eşleriyle ilgili çoğu zaman polise ya da mahkemeye başvurmuyor. Artık daha da az başvuru ve daha çok cinayet olacak," yorumunda bulundu.

BBC'nin aktardığına göre Rusya'da şiddet mağdurları için bir danışma örgütünün başkanı olan Maria Mokhova da, "Bu kanun aile içi zorbalığı aklıyor" ifadesini kullandı.

BİR YILDA 9 BİN 800 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Rusya İçişleri Bakanlığı'nın istatistiklerine göre Rusya'da 2015 yılında 9 bin 800 kadın, gördüğü şiddet ve saldırılar sonucu hayatını kaybetti.

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.