Kadın girişimci KOSGEB desteğiyle Türkiye'nin dört bir yanına hurma satıyor

İşsiz kaldıktan sonra Adana’da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sağlanan kredi ile meyve kurutma tesisi kuran kadın girişimci, aile bahçesinde yetiştirdiği Trabzon hurmasını işleyerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

KOSGEB’in desteğiyle meyve kurutma tesisi açan Halime Büyükgüzel Saçıkaralı, girişimciliğe atılmadan önce Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki lisans eğitiminin ardından Selçuk Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans yaptıktan sonra bir süre özel sektörde çalıştı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin dış ilişkiler biriminde 2014 yılında sözleşmeli memur olarak göreve başlayan Saçıkaralı, 2019'da sözleşmesinin yenilenmemesi üzerine işsiz kaldı.

Tarımla ilgisi ailesine bahçe işlerinde yardım etmek olan Saçıkaralı, ailesinin ektiği ve taze tüketimde rağbet görmeyen Trabzon hurmasına katma değer sağlamak için meyve kurutma tesisi kurmaya karar verdi. İşsiz kaldıktan sonra KOSGEB tarafından organize edilen girişimcilik kursunu tamamlayan Saçıkaralı, meyve kurutma tesisi girişimi için 145 bin lira hibe desteği almaya hak kazandı.

Hibe ile Malıhıdırlı Mahallesi'nde meyve kurutma tesisini kuran Saçıkaralı, ailesinin bahçesinden hasat edilen hurmalarla faaliyete başladı. Tesisin kapasitesini artıran Saçıkaralı, geçen yıl 15 ton Trabzon hurması kurutarak ürünlerini zincir marketlerin raflarına da taşıdı.

Tesis kapasitesinin artışı ile braber olarak ailesine ait 50 dönümlük bahçeye ek olarak yakınlarını da 20 dönüm hurma bahçesi oluşturmaya teşvik eden girişimci, bu yıl halen devam eden sezonda 50 ton kurutulmuş hurma işlemeyi tasarlıyor.

Daha önce ailesine işlerinde fazla yardımda bulunmadığını, liseden sonra da lisans ve yüksek lisans eğitimi aldığını söyleyen Saçıkaralı, işsiz kaldıktan sonra kamu kurumlarında çalışmak dahil birçok alternatifi olmasına rağmen ailesinin elindeki ürüne değer katma isteğinin ağır basması sonucu meyve kurutma tesisi projesinin ortaya çıktığını belirtti.meydana geldiğini aktardı.

İSPANYA’YA NUMUNE GÖNDERİLDİ

Saçıkaralı, bu sezon gerçekleştirdiği üretimde kapasitesini artırdığını aktaran vurgularken şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mahallemizde ürettiğimiz bu ürünler, Türkiye'nin her yerinde satışa sunuluyor. Bu bizim için bir başarıdır. Şu an Türkiye'nin her yerine hurma kurusu gönderiyoruz. Bu sezonun üretimine başladık. Hedefimizi 50 ton ürün elde edebilmek ve ihracata açılabilmek. İspanya'dan bir firma Türkiye ziyaretinde markette ürünümüzü görüp satın alıyor. Sonrasında bize ulaştılar. İspanya'ya numune gönderdik, çok beğenildi. Onlar da Allah nasip ederse bu ay sonunda bizim misafirimiz olacak."

Başka çiftçilerden aldıkları çilek, elma, portakal gibi ürünlerin kurutmasını da yaptıklarını ifade eden Saçıkaralı, kapasitenin giderek tesislerinde 5 kişiye istihdam sağladıklarını aktardı. Saçıkaralı’nın babası Salim Büyükgüzel de kızının kurduğu tesisin yardımıyla yaş olarak satışından para kazanamadıkları ürünlerinden gelir sağlanabildiğini söyledi.

Yaş hurmanın kilogramının dalında 5 liradan alıcı bulduğunu aktaran Büyükgüzel, "4 kilogram yaş hurmadan 1 kilo kuru hurma çıkıyor. 4 kilo yaş hurma satılsa 20 lira eder ama biz kuru hurmanın kilosunu 100 liraya veriyoruz." ifadesini kullandı.

Kadın girişimci KOSGEB desteğiyle Türkiye'nin dört bir yanına hurma satıyor ile ilgili etiketler Adana KOSGEB kadın girişimci hurma

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.