KADEM'den ''Küfürsüz Hayat Mümkün'' kampanyası

KADEM, dijital mecralarda gittikçe normalleşen bir hal alan küfürlü üslup ve içerikler üzerine harekete geçti. Bir çok sivil toplum kuruluşunun da desteğiyle ''Küfürsüz Hayat Mümkün'' kampanyası başlatıldı.

KADEM'den yapılan açıklamada kelimelerle gerçekleştirilecek bir arınmanın herkes içi zorunlu olduğuna dikkat çekildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

''Dijital mecralarda gittikçe normalleşen küfürlü üslup ve içerikler son derece rahatsız edici bir hâl aldı. Hayatın hemen her alanında karşılaştığımız, sosyal medyada ise salgın gibi yayılan ayrımcılık, aşağılama, küfür ve hakareti durdurmak üzere harekete geçiyoruz.
Çoğunlukla kadın bedeni üzerinden ifadesini bulan hakaretler, tartışma adabı gelişmemiş, söz söyleme becerisi zayıf, öfkesini kontrol edemeyen kişilerde, karşısındakine üstünlük sağlama yöntemi olarak kullanılıyor. Bazı kişiler muhatabının yüzüne söyleyemeyeceği, ağza alınmayacak küfürleri ve hatta tecavüz tehditlerini anonim hesaplar arkasına gizlenerek ekrana yazmakta bir beis görmüyorlar.

Maalesef günlük konuşmalara dahi yerleşen, bazen şaka yollu kullanılan bu kaba ve sert ifadeler kadınların aşağılandığı bir zihniyete işaret ediyor. Kadını nesneleştiren bu bakışta onun insan olmaktan doğan kişilik hakları ve bu haklara saygı yer almıyor.

“Üslub-u beyan ayniyle insandır.” İnsan kullandığı kelimelerle kendi değerini gösterir. Kadın erkek ayırt etmeden kelimelerimizde gerçekleştireceğimiz bir arınma hali hepimiz için zorunludur. Bu arınma dilimize, geleceğimize, çocuklarımıza ve insanlığa olan borcumuzdur.

Bu sebeple;

Edep ve ahlak kurallarını sosyal medyada da uygulayalım.
Kadının cinsel obje olarak görülüp aşağılanmasına karşı duralım.
Aynı fikri paylaşmadığımız kişilere dahi küfür edilmesine göz yummayalım.
Kişinin muhatabına söyleyemediği ifadeleri klavye gerisinden yazmasına engel olalım.
Her türlü paylaşımda yer alan küfür kısaltmalarının yayılmasına izin vermeyelim.
İyi örnekleri çoğaltalım.
Tartışma adabını güçlendirelim.
Türkçeyi doğru kullanalım.
Küfür, taciz, tehdit ve hakaret içeren paylaşımları şikayet edelim.

Kadın haklarını ve itibarını savunan bir dernek olarak bizler, ulusal ve uluslararası STK’larla el ele vererek sosyal medyadaki bu kaba dilin sona erdirilmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz. Amacımız kültürümüzün bir parçası olan adap geleneğinin sosyal mecralarda da yaşatılması ve toplumsal huzuru koruyan bir dilin bu alanlara da hâkim olmasıdır.''

KADEM'den ''Küfürsüz Hayat Mümkün'' kampanyası ile ilgili etiketler KADEM Sosyal Medya küfür

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.