Kaçırıldığı zannedilen uçak için savaş uçakları havalandı: Şoke eden gerçek ortaya çıktı

ABD'nin New York kentinden havalanarak İtalya'nın Roma kentine giden uçakta herkesi tedirgin eden bir olay yaşandı. Uçakla iletişimin Fransa hava sahasında 10 dakikalığına kesilmesi sonrası savaş uçakları havalandı. Sonrasında ise uçakla iletişimin kesilmesinin nedeninin pilotun uyuya kalması olduğu ortaya çıktı.

İtalya havayolu şirketi ITA Airways bünyesinde bulunan AZ605 sefer sayılı EI-EJP tescilli Airbus A-330 tipi uçak, New York’un John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’ndan Roma’ya doğru yolculuğuna başladı. Uçuşun sonralarında Fransa’nın Akdeniz kıyısında bulunan şehri Marsilya üzerindeyken pilot ve kule arasındaki bağlantı kesildi. Fransa hava sahasını kontrol etmekle görevli olan memurların pilota ulaşam çabasına rağmen yaklaşık 38 bin fit irtifada seyreden uçğın pilotu çağrıları cevapsız bıraktı.

SAVAŞ UÇAKLARI HAZIRLANDI

Fransız hava sahasındaki yolcu uçağını pilotundan dönüş alamayan yetkililer, Fransa Hava Kuvvetleri ve İtalyan yetkililerle temasa geçti. Hava korsanlığı veya terör saldırısından endişe duyan akeri yetkililer, 2 savaş uçağının havalanarak uçağın durumunu kontrol etmesine karar verdi. İtalyan makamları, pilotlarla önce uydu cep telefonları ve ardından bir uydu iletişim aracı olan ACARS üzerinden mesajlar aracılığıyla iletişim kurmaya çalışan ITA Havayolları merkez komutanlığı ile temasa geçti.

İDDİA GÜNDEM YARATTI

İtalya’nın en popüler gazetelerinden biri olan Repubblica’nın haberine göre, yolcu uçağıyla temas kurulamadığı 10 dakikalık sürede pilotların uyuyakaldığı belirtildi. Kaptan pilot, yardımcı pilot şirket protokolleri kapsamında “kontrollü dinlenme” hakkını kullanıyordu. Seyir halindeyken uyuduğunu reddeden pilot ise iletişim kesintisinin sistemsel bir arızadan kaynaklandığını iddia etti. Ancak soruşturma kapsamında uçak test edildiğinde sistemin çalışır durumda olduğu görünüldü.

Seyir halinde uyuyan pilot endişe verici gibi görünse de, havayolu sözcüsü Davide D'Amico yolcu güvenliğinin asla tehlikeye atılmadığını ve uçuşun otomatik pilotta olduğunu, normal hız ve irtifada uçtuğunu ve rotasından asla sapmadığını söyledi. Şirket yetkilileri soruşturmanın ardından kaptan pilotun görevden alındığını ve işine son verildiğini söyledi.

Kaçırıldığı zannedilen uçak için savaş uçakları havalandı: Şoke eden gerçek ortaya çıktı ile ilgili etiketler ABD Roma uçak telsiz yolcu uçağı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.