Kabil Havalimanı'nın dışında patlamalar meydana geldi: 60 ölü, 140 yaralı

Afganistan'dan tahliyelerin yapıldığı kabil Havalimanı'nın dışında patlamalar meydana geldi. Pentagon Sözcüsü John Kirby olayı doğruladı. Havalimanı dışında 2 patlama meydana geldiği belirtildi. DEAŞ'ın üstlendiği saldırılarda can kaybı 60’a, yaralı sayısı 140’a yükseldi. Saldırılarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin sayısı 13’e yükseldi, 14'ü yaralandı.

Taliban'ın tahliyeler için son gün olarak belirlediği 31 Ağustos tarihine kısa bir süre kala Batı güçlerinin tahliyeleri sürüyor. Öte yandan binlerce Afgan sivil de ülkeden kaçmaya çalışıyor.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın Abbey Kapısı’nda ve Baron Hotel yakınında iki bombalı saldırı düzenlendi.

Kabil Havalimanı'nın dışında patlamalar meydana geldi: 60 ölü, 140 yaralı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise ABD Başkanı Joe Biden'a patlamayla ilgili bilgi verildiği belirtildi. 

BİRDEN FAZLA PATLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı bölgesinde yaşanan patlamada hayatını kaybedenler arasında ABD’lilerin ve sivillerin bulunduğunu aktararak, “Abbey Kapısı’na kısa bir mesafedeki Baron Hotel'de veya yakınında en az bir patlama daha doğrulayabiliriz” dedi.

Öte yandan binlerce Afgan sivil ülkeden ayrılmak için günlerce havalimanının çevresinde bekliyor. Havalimanının çevresi Taliban tarafından çevrilmişti.

Kabil Havalimanı'nın dışında patlamalar meydana geldi: 60 ölü, 140 yaralı - Resim : 2

TALİBAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Taliban, Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndaki patlamada aralarında çocukların da bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda Taliban üyesinin de yaralandığını bildirdi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şekilde" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirdi.

60 ÖLÜ, 140 YARALI

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından, başkent Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda onlarca kişi hayatını kaybetti. Tahliye operasyonlarının devam ettiği Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın Abbey Kapısı’nda ve kapıya yakın bir mesafede bulanan Baron Hotel yakınlarında düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 13’ten 60’a, yaralıların sayısı ise 60’dan 140’a yükseldi.

13 AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜ, 14'Ü YARALANDI

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin sayısı 13’e yükseldi. ABD'li yetkililer, hayatını kaybedenlerin 11'inin deniz piyadesi, 1’inin de donanma doktoru olduğunu belirtti. Pentagon, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki patlamalarda 13 ABD askerinin hayatını kaybettiğini doğrularken, 14 askerin ise yaralandığını belirtti.

Kabil Havalimanı'nın dışında patlamalar meydana geldi: 60 ölü, 140 yaralı - Resim : 3

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Milli Savunma Bakanlığı, Kabil'deki havalimanının dışındaki patlama sonrası açıklama yaptı. Açıklamada "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur." ifadeleri yer aldı.

90 YARALI HASTANEYE GETİRİLDİ

Kabil Cerrahi Merkezi, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı bölgesinde yaşanan patlamaların ardından şu ana kadar 90 yaralının hastaneye getirildiğini bildirdi.

İNGİLTERE'DEN PATLAMA SONRASI AÇIKLAMA

İngiltere Savunma Bakanlığı, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede meydana gelen patlamaya ilişkin, "Bu olaya acil yanıt vermek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz." ifadesini kullandı.

Bakanlığın basın ofisinin Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kabil'de neler olduğunu ve bunun devam eden tahliye çabalarına etkisini belirlemek için acilen çalışıyoruz. Öncelikli endişemiz, personelimizin, İngiliz vatandaşlarının ve Afganistan vatandaşlarının güvenliği olmaya devam ediyor. Bu olaya acil yanıt vermek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz."

TERÖR SALDIRISI UYARISI GELMİŞTİ

Kabil'deki havalimanından tahliyeler sürerken terör saldırısı uyarısı gelmişti. Başta ABD olmak üzere İngiltere ve Avustralya'dan Hamit Karzai Havalimanı çevresinde terör saldırısı olabileceği konusunda uyarı gelmişti.

Reuters'e konuşan bazı uzmanlar ise olası saldırı için terör örgütü DEAŞ'ın Afganistan kolunu işaret etmişti.

NATO SALDIRIYI KINADI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında düzenlenen bombalı saldırıları kınadı.

Saldırıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SALDIRIYI KINADI

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’da gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün (26 Ağustos) Kabil’de gerçekleştirilen terörist saldırılar sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanmanın yaşandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor; hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

 

 

 

 

Kabil Havalimanı'nın dışında patlamalar meydana geldi: 60 ölü, 140 yaralı ile ilgili etiketler patlama Afganistan Kabil Havalimanı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.