Jüpiter'e benzeyen bir gezegen keşfedildi

Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde çalışan gökbilimciler, gözlemlenebilir atmosferinde bulut veya pus bulunmayan Jüpiter benzeri ilk gezegeni tespit etttiler. Gaz devine ilişkin ilk bulgular iki hafta önce Astrophysical Journal Letters bülteninde yayımlandı.

WASP-62b adı verilen gaz devi, ilk olarak 2012 yılında Geniş Açılı Gezegen Araması (WASP) Güney konsorsiyumu aracılığıyla belirlendi. Fakat gezegenin atmosferi, şimdiye dek yakından incelenmiş değildi.

Çalışmaya önderlik eden ve Astrofizik Merkezi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Münazza K. Alam, “Tezim sebebiyle ötegezegenlerin nitelendirilmesi üzerinde çalışıyordum” diyor keşfi ile ilgili sözlerine başlarken, sonra da ekliyor: “Keşfedilen gezegenleri alıyorum ve atmosferlerini nitelendirmek üzere takip ediyorum.”

Jüpiter'e benzeyen bir gezegen keşfedildi
Keşfi gerçekleştiren yüksek lisans öğrencisi Münazza Alam

“Sıcak Jüpiter” olarak da bilinen WASP-62b, 575 ışık yılı uzaklıkta ve güneş sistemimizdeki Jüpiter’in yaklaşık yarısı kadar bir kütleye sahip.

Fakat WASP-62b, Güneş etrafında dönüşü yaklaşık 12 yıl süren Jüpiter’den farklı olarak yıldızının etrafındaki bir dönüşü sadece dört buçuk günde gerçekleştiriyor. Yıldızına olan bu yakınlığı, onu son derece sıcak bir hale getiriyor ve bu yüzden de “sıcak Jüpiter” olarak nitelendiriliyor.

Hubble teleskobunu kullanan Alam, tayf ölçümü yoluyla gezegen üzerinde gözlem yaptığını ve veri kaydettiğini söylüyor.

Tayf ölçümü, elektromanyetik ışınım yoluyla kimyasal elementlerin tespit edilmesine yardımcı olan bir çalışma alanı.

Lisans öğrencisi Alam, ana yıldızının önünden üç defa geçen WASP-62b’yi özel olarak inceleyip, görünür ışık gözlemleri gerçekleştiriyor. Bir gezegenin atmosferindeki sodyum ve potasyum mevcudiyetleri, ancak bu yolla tespit ediliyor.

Alam, “Aslında bu gezegen ilk başta beni çok heyecanlandırmamıştı. Fakat verilere bakmaya başlayınca heyecanlandım.” diyor keşfi karşısında yaşadığı duyguları anlatırken.

 

 

 

Jüpiter'e benzeyen bir gezegen keşfedildi ile ilgili etiketler gezegen Jüpiter WASP-62b
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.