JP Morgan'dan Türkiye enflasyonu tahmini: Mayıs'ta yüzde 72 ile tepe yapar, Aralık'ta geriler

Dün açıklanan ve yüzde 70'a dayanan enflasyon verilerine ilişkin açıklama yapan JP Morgan, Türkiye için 2022 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 43,5'ten yüzde 49,5'e çıkarırken, 2023 sonu için beklentisini de yüzde 15,0'dan yüzde 19,0'a yükseltti. Türkiye'de enflasyonun Mayıs ayında yüzde 72 ile tepe yapacağını öngören banka, Aralık ayında gerileme yaşanacağını kaydetti.

 New York merkezli Amerikan yatırım bankası ve finansal hizmetler sunan dünyaca ünlü JP Morgan, TÜİK'in dün açıkladığı Nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirme raporu yayınladı. Merkez Bankasının para politikası faizinin yüzde 14'te tutunmasının yüzde 70'e varan enflasyon rakamlarıyla çok zor olduğunu ifade eden banka, enflasyon verilerinin aralık ayında gerileyeceğini öngördü.

"MERKEZ POLİTİKA DURUŞUNU NORMALLEŞTİRMEDE ACELECİ DEĞİL"

Talebin güçlü olmaya devam ettiği, maliyet kaynaklı enflasyonist baskıların güçlü olduğu ve kredibilitenin zayıflamaya devam ettiği ortamda TCMB'nin politika duruşunu normalleştirmede acelesi olmadığını ifade eden JP Morgan, bu ortamda lira istikrarının enflasyonist baskıları sınırlamada ana araç olacağını öngördüklerini belirtti.

 

"ARALIK AYINDA GERİLEMESİNİ BEKLİYORUZ"

Türkiye'de enflasyonun Mayıs ayında yüzde 72 ile tepe yapacağını öngören JP Morgan, Aralık ayına kadar da enflasyonun yüzde 65-75 aralığında kalacağını, Aralık ayında güçlü baz etkisiyle gerilemesini beklediklerini ifade etti.

YIL SONU TÜFE TAHMİNİ YÜZDE 49,5'E ÇIKTI

JP Morgan, dün açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamları sonrasında 2022 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 43,5'ten yüzde 49,5'e çıkarırken, 2023 sonu için beklentisini de üzde 15,0'dan yüzde 19,0'a yükseltti.

 

JP Morgan'dan Türkiye enflasyonu tahmini: Mayıs'ta yüzde 72 ile tepe yapar, Aralık'ta geriler ile ilgili etiketler enflasyon JP Morgan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.