Jokey Selim Kaya'dan olay hareket: Atlara kamçıyı protesto için foto finişte kırbacı yere attı! "Cezalar bana şereftir"

Jokeyliğe 19 ay ara veren ünlü jokey Selim Kaya, dün gerçekleşen yarışta yine ilginç bir harekette bulundu. Kamçı kullanmadan at binmeye başlayan ünlü jokey, kamçısını herkese örnek olması için yarış biterken yere attı. SuperHaber'e özel açıklamalarda bulunan şampiyon jokey, "Ceza verilmesi önemli değil, bu cezalar benim için şereftir." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Hipodromlarda at yarışlarında yaşanan ilginç olaylar, sık sık medyanın gündemine geliyor.

İlginç olayların bir yenisi dün İstanbul Veliefendi'de yaşandı. 

SELİM KAYA JOKEYLİĞE 19 AY ARA VERMİŞTİ

At yarışlarının ünlü jokeyi Selim Kaya, bundan 19 ay önce ani bir karar alarak aktif jokeylikten çekilmişti.

Hendek'te bulunan çiftliğinde sakin bir yaşam süren Selim Kaya verdiği röportajlarda yarışlarda atlara kırbaç vurulmasından dolayı yıllardır huzursuz olduğunu dile getirmişti.

Kaya açıklamalarının devamında ise bir gün yeniden jokeyliğe dönerse atlara kamçı vurmadan yarışacağını ifade etmişti.


JOKEY SELİM KAYA KAMÇI VURMADAN YARIŞTI, YİNE BİRİNCİ GELDİ

Yeniden döndüğü hipodromlarda kamçı kullanmadan at binmeye başlayan ünlü jokey Selim Kaya uzun süre jokeyliğe ara verdikten sonra aldığı kararla  yeniden yarış binmeye başlamış ama bindiği atlara kamçı vurmayacağını duyurmuştu.

Şampiyon Jokey Adana’da Eylül ayında Atlıkaya isimli safkanla kazandıktan sonra,12 Ekim'de İstanbul'da da "Urfa Aslanı" isimli safkanla yarışı birinci olarak tamamladı.

Jokey Selim Kaya'dan olay hareket: Atlara kamçıyı protesto için foto finişte kırbacı yere attı! "Cezalar bana şereftir"


KAMÇIYI FOTO FİNİŞİ GEÇERKEN YERE ATTI

Jokey Kaya, TYAYSD Yearling Satışı adına düzenlenen kısa vadede 8 yarışta bindiği "Urfa Aslanı" isimli safkan at ile hiç kullanmadığı kamçısını tam foto finişi geçerken yere attı.

Bu hareketi üzerine İstanbul Komiserler Kurulu, kamçısını yarış bitiminde yere atarak yarış güvenliğini tehlikeye attığından ve suçunu ikinci kez yaparak tekerrür ettirdiğinden dolayı, yarışlarla ilgili yer ile tesislerin düzen ve disiplinini bozduğundan dolayı kendisine 1.668 TL para cezası verildi.


"BU CEZALAR BENİM İÇİN ŞEREFTİR"

Şampiyon jokey Selim Kaya SuperHaber'e yaptığı açıklamada "Kırbaç kullanmak, atları üzmek, canlarını yakmak zamanın ruhuna uygun değil. Bu yaptığım uygulama ile atların kamçılanmadan da yarış kazanabileceklerini herkese göstermek istiyorum. Her kazandığımda kırbacımı kimseye tehlike yaratmayacak şekilde piste atacağım. Ceza verilmesi önemli değil, bu cezalar benim için şereftir." dedi.

"BU DAVAYA DESTEK VERELİM"

Aldığı cezayı değerlendiren Selim Kaya; "Şiddete her zaman karşı çıktım. Atlar zeki hayvanlar. Siz onlarla iletişimi iyi tutarsanız, kırbaç vurmadan daha iyi performans sergiliyorlar ve ben de bunu göstermeye çalışıyorum. Benim bu hareketime tepki gösterenler olabilir ama ben umursamıyorum. Atların kamçı kullanılmadan koşmasının kimseye zararı olmaz. Kırbaç kullanmadan at binerek davamı sürdüreceğim. Lütfen bu davaya destek verelim, sahip çıkalım, tüm yarışseverlerden bunu bekliyorum.Bizler Türk joketleri olarak dünyaya örnek olalım, Kırbacı kaldıralım, başkalarını örnek almak yerine biz öncülük edelim tüm dünya bizi takip etsin" diye konuştu.

KAMÇILANAN ATLARIN ÖMRÜ KISALIYOR

Öteyandan yarış atları ile bilimsel araştırma yapan uluslararası otoriteler,kırbaçlanan atların yarış ömrünün az olduğuna çekiyor.

Şampiyon bir at,kırbaç yüzünden göstereceği performansın biraz daha üstünü yapmaya mecbur kalıyor. Yani kendini zorluyor, bu yüzden de yarış hayatı kısalıyor. Hatta şampiyon olacak bir at,maalesef kendisini gösteremiyor.

Tam kondisyonlu olarak üç yıl koşacak at, kamçılama nedeni ile kendini zorlamaktan sakatlanıyor. Böylece o atın da yarış hayatı kısalıyor.

Jokey Selim Kaya'dan olay hareket: Atlara kamçıyı protesto için foto finişte kırbacı yere attı! "Cezalar bana şereftir" ile ilgili etiketler İstanbul Zeytinburnu Selim Kaya jokey kamçı kırbaç
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.