Johnson & Johnson güneş kremi kullananlar ne yapmalı?

Cerrahpaşa Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, içeriğinde kansere neden olan benzen tespit edilince piyasadan toplatılan Johnson & Johnson güneş kremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kutlubay, benzenin kanser yaratabilmesi için on yıllarca bu maddeye maruz kalınması gerektiğini ifade etti.

Bebek pudralarında kanserojen madde tespit edilmesi üzerine geçtiğimiz aylarda 2.1 milyar dolarlık para cezasına çarptırılan ABD'li ilaç devi Johnson & Johnson şimdi de güneş kremlerini toplatma kararı aldığını duyurdu.

Firmaya ait Aveeno Protect, Refresh aerosol güneş kremi ile Neutrogena markası altındaki Beach Defense aerosol, CoolDry Sport aerosol, Invisible Daily Defense aerosol ile UltraSheer aerosol güneş kremlerinde düşük düzeyde de olsa benzen tespit edildi. Bu ürünlerden bazıları Türkiye'de de satılıyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, bu kremi kullananların paniklememesi gerektiğini, benzenin kanser yaratabilmesi için on yıllarca bu maddeye maruz kalınması gerektiğini söyledi.

Johnson & Johnson güneş kremi kullananlar ne yapmalı?

Doç. Dr. Kutlubay normal şartlarda benzenin güneş kremlerinin üretim sürecinde kullanılmadığını belirterek, "Tabii uzun süre buna maruz kalmak, kanser gelişimini tetikleyebiliyor. DSÖ'nün bir alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Birliği de kullanılmasını tamamen yasakladı aslında" dedi.

Başhekim Kutlubay, halihazırda bu ürünleri kullananların başka markalara geçmeleri gerektiğini tavsiye ederek "Bu kremi bir kutu ya da son birkaç ay içerisinde kullanmış kişiler kanser olacağım diye endişelenmemeli. Çünkü bu tarz maddelerin kanser yapabilmesi için on yıllarca maruz kalmak gerekiyor" diye konuştu.

Johnson & Johnson güneş kremi kullananlar ne yapmalı? ile ilgili etiketler kanser güneş kremi johnson johnson
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.