Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken göreve gelmeden yaptırım sinyali geldi

ABD'de seçilmiş Başkan Joe Biden'ın bugün yemin ederek göreve başlaması öncesi dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken, yaptığı açıklamada Türkiye'yi "sözde stratejik ortak" olarak tanımladı. Blinken, sözlerinin devamında Rusya'dan satın alınan S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceğinin de sinyalini verdi. Bu konuşma, SuperHaber programcısı Nedim Şener'in sert tepkisine neden oldu.

ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden bugünkü yemin töreninin ardından Başkan Donald Trump'tan görevi devralacak.

Dünyanın gözü ABD'de yapılacak yemin törenindeyken, Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken'dan dikkat çeken bir Türkiye çıkışı geldi.

Blinken,  ABD Senatosu'nda Dış İlişkiler Komitesi'nde, göreve gelmesi için oylarına muhtaç olduğu senatörlerin sorularını yanıtladı.

GÖREVE GELMEDEN YAPTIRIM SİNYALİ GELDİ

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken Türkiye'den 'sözde stratejik ortak' şeklinde söz eden Antony Blinken, "En büyük stratejik rakiplerimizden biri olan Rusya'yla bilfiil aynı çizgide olması fikri kabul edilemez" diye konuştu.

Türkiye'ye karşı öncelikle mevcut yaptırımların etkisinin görülmesi gerektiğini kaydeden Blinken, daha sonra da fazlasının yapılmasına gerek olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Blinken, "Türkiye, birçok açıdan bir müttefikin davranması gerektiği şekilde davranmıyor. Bu, bizim için çok ama çok ciddi bir sorun. Bu konuda gözümüz açık" ifadesini kullandı.

SUPERHABER PROGRAMCISI NEDİM ŞENER'DEN TEPKİ: HAYDUT DEVLET ABD

Konuyla ilgili haberi sosyal medya hesabından paylaşan SuperHaber programcısı Nedim Şener, ABD'ye sert şekilde tepki gösterdi. 

"ABD gibi müttefikin varsa düşmana gerek yok” bunu unutmayın lütfen, uyanık kalın!" diyen Şener, "Siz de “Sözde müttefik özde terörist PKK ve FETÖ destekçisi haydut devlet ABD” diyebilirsiniz." mesajını paylaştı.

Şener sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir stratejik ortak sözde stratejik ortak, sözde müttefik ABD’nin terörist PKK’yı desteklemesi, darbeci FETÖ elebaşını Pensilvanya’da beslemesi kabul edilemez” şaka şaka, söz konusu haydut Amerika olunca ondan her şey beklenir"

NE OLMUŞTU?

ABD, Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle 14 Aralık tarihinde Türkiye'ye yönelik bir dizi yaptırım getirmişti. Yaptırımlar, ABD Kongresi'nde hem Demoktratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından desteklenmişti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile üç üst düzey yetkiliyi hedef alan bu yaptırımlar, CAATSA (Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) kapsamında uygulanıyor. ABD bu yasayı ilk kez bir NATO müttefikine karşı işletiyor.

Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken göreve gelmeden yaptırım sinyali geldi ile ilgili etiketler Nedim Şener ABD Dışişleri Bakanı Türkiye S-400 Yaptırım antony blinken
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.