Japonya'dan skandal karar: Radyoaktif atık suyu okyanusa dökecekler!

Japonya'da Fukuşima Dai-içi nükleer santralindeki radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun tahliye edilmesi için okyanusun altında 1 kilometrelik tünel inşa edilecek. Pasifik Okyanusuna dökülecek olan radyoaktif atık su, tüm dünya için ciddi tehditler oluşturuyor. Japonya'ya neredeyse tüm ülkelerden tepki geldi. ABD ise 'anlayışla karşıladığını' ifade etti.

Japonya merkezli Kyodo haber ajansının santral işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Japon firma, skandal bir karar aldı.

JAPONLAR TÜM DÜNYAYI ZEHİRLEYECEK

Firma, radyoaktif atık suyun okyanusa dökülmesi için santralin altından okyanusa doğru tünel inşa edecek.

Bu kapsamda işlenmiş atık suyu yasal standartlar çerçevesinde daha da sulandırarak, radyoaktivitesini düşürmeyi planlayan TEPCO, denizi altına inşa edeceği 1 kilometrelik tünel vasıtasıyla Pasifik Okyanusuna salıverecek.

DÜNYANIN TÜM DENİZLERİNİ RADYOAKTİF HALE GETİRECEK

Tünel, Dai-içi santralindeki 5 numaralı reaktör yakınlarında deniz yatağındaki dip kayalar oyularak inşa edilecek ve doğu yönüne 1 kilometre boyunca uzanarak sanki dünya denizlerinin arasında fiziksel bir sınır varmışçasına,  avlanma yetkisi verilmeyen sahada, atık suyu denize dökecek.

İnşaat için Nükleer Düzenleme Kuruluna (NRA) yakın gelecekte resmen başvurması beklenen TEPCO, projeye ilk kazmayı gelecek yıl başında vurmayı planlıyor.

Merkezi hükümet, salıverilme sürecinin ise 2023 yılının bahar aylarından başlatılacağını açıkladı.

DİĞER ÜLKELER TEPKİ GÖSTERDİ: ABD HARİÇ...

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ülkenin kuzeydoğusunda 10 yıl önce meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Dai-içi nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılacağını nisan ayında açıklamıştı.

Tokyo hükümetinin kararına komşu ülkeler Çin, Güney Kore ve Tayvan tepki gösterirken ABD "anlayışla karşıladığını", UAEA ise desteklediğini açıklamıştı.

 

 

Kaynak: EHA

Japonya'dan skandal karar: Radyoaktif atık suyu okyanusa dökecekler! ile ilgili etiketler Japonya Deniz nükleer fukushima radyoaktif okyanus atık radyasyon skandal
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.