James Webb teleskobundan ilk görüntüler yayınlandı: İşte evrenin derinliklerinden çarpıcı kareler

NASA'nın Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ile ortak çalışmasının ürünü ollan James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk görüntüleri yayınladı. NASA'nın canlı yayında paylaştığı görüntülerde evrenin derinliklerine ilişkin çarpıcı kareler yer alıyor.

Gökbilimcilerin ve uzay hayranlarının yıllardır beklediği an gerçek oldu ve James Webb Uzay Teleskobu ekibi birçok çarpıcı görüntüyü komuoyuna açıkladı.

NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajansları ile işbirliği içinde geliştirilen en son amiral gemisi uzay teleskopu, Hubble , Spitzer ve Chandra'nın izinden gidiyor . Bulutsuların ve uzak galaksilerin muhteşem görüntülerinin yanı sıra bir ötegezegenin atmosferinin spektrumunun ilk hazinesi, teleskopun gerçekten neler yapabileceğini gözler önüne seriyor.

James Webb teleskobundan ilk görüntüler yayınlandı: İşte evrenin derinliklerinden çarpıcı kareler

James Webb Uzay Teleskobu'ndan son yayınlanan görüntülerin ilki dev bir dış gezegenin spektrumuyla alakalı. Teleskopta bulunan ve atmosferlerinin içeriğini araştırabilen bir spektrograf bu bilgiler için kullanıldı. WASP-96, Jüpiter'in yaklaşık yarısı büyüklüğünde bir gaz devidir ve yaklaşık 1150 ışıkyılı uzaklıktadır. Her 3.4 günde bir yıldızının etrafında dönüyor. JWST, gezegenin etrafındaki bulutların ve pusların varlığını ortaya çıkarabilir.

ÖLEN BİR YILDIZIN BULUTLUSU

Bu görüntü, yakın ve orta kızıl ötesi dalga boylarında muhteşem Güney Halka Bulutsusu'nu göstermektedir: ölmekte olan bir yıldız, daha sonra yeni yıldızların malzemesi haline gelebilecek gaz ve toz bulutları dalgalarını dışarı atmaktadır. Hubble'ın artık ikonik görüntülerinin çoğu, Yengeç Bulutsusu ve Atbaşı Bulutsusu gibi nebulalardan oluşuyor.

James Webb teleskobundan ilk görüntüler yayınlandı: İşte evrenin derinliklerinden çarpıcı kareler - Resim : 2

KOMPAKT BİR GÖKADA GRUBU

Stephan Beşlisi olarak bilinen beş gökadadan oluşan sıkı bir gruplaşmanın bu görüntüsü, şimdiye kadar keşfedilen ilk kompakt gökada grubunu ayrıntılı olarak göstermektedir. Bu tür yakın gökadalar, uzun kolları olan sarmal gökadalarda görülebileceği gibi, sık sık birbirlerine sürtünerek, birbirlerini bükerek ve birbirinden ayırarak kozmik bir döngüde kilitlenirler.

James Webb teleskobundan ilk görüntüler yayınlandı: İşte evrenin derinliklerinden çarpıcı kareler - Resim : 3

GENÇ YILDIZLARDAN OLUŞAN BİR BULUTSU (NEBULA)

Bu görüntü, büyüdükçe gaz ve toz yutan genç ve büyük kütleli yıldızlarla dolu en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olan Karina Bulutsusu'nun bir bölümünü göstermektedir. JWST'nin hassas kameraları, bulutsuda daha önce hiç görülmemiş yüzlerce yeni doğan yıldızın yanı sıra arka planda gizlenen galaksileri ortaya çıkarır.

 James Webb teleskobundan ilk görüntüler yayınlandı: İşte evrenin derinliklerinden çarpıcı kareler - Resim : 4

James Webb teleskobundan ilk görüntüler yayınlandı: İşte evrenin derinliklerinden çarpıcı kareler ile ilgili etiketler NASA uzay Evren James Webb uzay teleskobu görüntü
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.