İttifak işleri…

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Yenikapı ruhu Cumhur İttifakı’nı doğurdu. Cumhur İttifakı ile birlikte Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçti, ilk turda Recep Tayyip Erdoğan’ı seçti ve TBMM’de çoğunluğu elde etti. O gün bu gündür hedefte…

Hem ittifak partilerine mensup bazı isimlerde, hem de ittifak dışından partilerde Cumhur İttifakı’nın bitmesi için muazzam bir arzu var…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de sürdürülmesi düşüncesini dile getirince AK Parti içinden bazı isimler çok yüksek sesle karşı çıktılar. İttifakın gerçekleşmemesi için hiç de gizlemeye gerek görmedikleri çabalar içine girdiler. Nitekim ittifak tıkandı ve iki parti de kendi yoluna gitme kararı aldı. Daha sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Devlet Bahçeli’nin arka kapı diplomasisi yöntemiyle sürdürdükleri ilişkiler neticesinde Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlere de taşıması süreci gelişti.

Büyükşehirler başta olmak üzere pek çok ilde AK Parti ve MHP arasında seçim işbirliği oldu. MHP 30 büyükşehirin 27 sinde AK Parti adayını destekledi. Üç büyükşehirde de AK Parti MHP adayını destekledi. Bazı illerde ittifak yapılmadı. Buralarda hem AK Parti, hem de MHP adaylarıyla yarışa girdi.

Sonuçlara bakılınca kim karlı, kim zararlı çıktı diye değerlendirilecek bir durum yok. MHP aday gösterdiği ve seçim öncesi elinde olan 3 büyükşehirden birini kazanmış, ikisini kaybetmiş; AK Parti ise elinde olan Ankara, Antalya’yı kaybetmiş, İstanbul ise belirsizliğini koruyor… Bu illerin hepsinde de belediye meclislerinde, il genel meclislerinde Cumhur ittifakı önde…

Şimdi birileri çıkmış faturayı Cumhur İttifakı'na kesiyor. AK Parti zararlı çıktı diye konuşabiliyor. AK Parti 27 büyükşehirde MHP aday göstermediği için MHP’li seçmenin desteğini almış, zarar bunun neresinde? Buralardan MHP hanesine kaydedilen bir tek oy yok… MHP üç büyükşehirde AK Partili aday çıkmadığı için buralardaki AK Partili seçmenin desteğini almış, 27’ye karşı 3… Ama konu baştan itibaren kimin ne kadar fazla oy alacağı üzerine kurulmamış.

Bazı il belediyelerinde ittifak olmamış. Burada her parti kendi adayı ile çıkmış. Bunlardan bir kısmı AK Partili iken MHP’ye geçmiş ama MHP’li iken AK Parti’ye geçen de var… Bundan daha doğal ne olabilir? Seçim bu. İttifak yoksa yarış oluyor ve partiler adaylarını çıkarıyor, kimin adayı daha beğeniliyor ise o kazanıyor.

Şimdi bazı yorumcular çıkıyor, ittifak AK Parti aleyhine oldu diye ahkam kesiyor…  El insaf, AK Parti’den MHP’ye geçenleri görüyorsunuz da MHP’den AK Parti’ye geçenleri neden görmüyorsunuz?

Yine bunların bir ileri söylemi de MHP söyleminin AK Parti’ye hakim olduğu ve Kürt seçmenin AK Parti’ye oy vermediği biçiminde. Doğu ve güneydoğuda onca belediye HADEP’ten AK Parti’ye nasıl geçti madem öyle?

Aynı seçmen belediye meclislerinde, il genel meclislerinde AK Parti’ye oy veriyor da neden büyükşehir belediyelerinde oy vermiyor, esas bunun üzerinde düşünülmesi gerekirken, neticeleri AK Parti aleyhine yorumlayıp acaba Cumhur İttifakı’nı çatlatabilir miyiz düşüncesine kapılanlara cevabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi: Cumhur İttifakı 15 Temmuz günü bombaların, kurşunların altında kuruldu…

İttifaktan zararlı çıkan yoktur. Tersine AK Parti yerel seçimler tarihinin en yüksek ikinci oyunu İttifak ile almıştır.

Kaybedilen yerlerle ilgili olarak elbette değerlendirmeler yapılması gerekiyor.

Ama değerlendirmelerin siyaset bilmez, rakamlardan anlamaz, sonuçları görmez tiplerle değil; elde edilen başarının kıymetini bilenlerle ve bunu gösterecek kimselerle yapılması yarar getirecektir…


Diğer Yazıları