İTO: Düşük kuru fiyatlarına yansıtan marketlere gidin!

İTO Başkanı Şekip Avdagiç, Yeni Şafak'tan Mehmet Acet'e döviz kurlarının dengelenmesi için atılan adımları değerlendirdi. Alınan önlemleri destekleyen Avdagiç, şimdiki aşamada tüketicilere büyük iş düştüğünü vurguladı. İTO Başkanı, yeni döviz kurlarını fiyatlarına yansıtan işletmelerden alışveriş yapılması çağrısında bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın döviz kurlarına ilişkin açıkladığı yeni önlem paketi piyasalarda olumlu yankı buldu.

Dolar açıklamanın ardından rekor seviyede değer kaybederken iş dünyasından da atılan adımlara destek geldi.

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğu İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç'in, "Bir ayda döviz fiyatının neredeyse ikiye katlanmasının hiçbir rasyonel açıklaması yoktu." dediğini aktardı.

İTO başkanı, Acet aracılığıyla vatandaşlara seslenerek, "Piyasada hâkim 5 marketten 2’si bu fiyatlarla ilgili uyarlamayı hemen yapıyor, 3’ü ayak sürüyorsa o zaman tüketici alışverişini hızlıca bu konuda duyarlılık gösterenlere yönlendirmeli ve onları ödüllendirmeli." dedi.

Mehmet Acet, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç ile yaptığı görüşmeyi şöyle aktardı;

"Ekonominin gidişatını, iş dünyasının talep ve beklentilerini dengeli ve gayet güzel bir üslûpla anlatmasını, kritik zamanlarda yapıcı bir rolle hareket etmesini dikkat çekici buluyorum.

İyi günde de, kötü günde de bu yapıcı rolüne şahit olduğumuz bir isim Avdagiç.

Dün, son gelişmelerle ilgili kendisini arayıp mini bir mülâkat yaptım.

İşte Şekip Bey’in söyledikleri:

-Son iki ayda çok anlamlandıramadığımız ve gerçekçi bulmadığımız döviz kurlarındaki bu hızlı artışın dün açıklanan paketle daha makul ve yönetilebilir bir seviyeye geliyor olması, iş dünyası için çok önemli ve hayati bir adım olmuştur.

-Bir ayda döviz fiyatının neredeyse ikiye katlanmasının hiçbir rasyonel açıklaması yoktu. Türkiye’deki makroekonomik hareketlerin hepsinin çok makul ve iyi olduğu bir dönemde bunu yaşamamız için rasyonel bir sebebimiz yoktu. Dolayısıyla bunu daha sağlıklı bir kulvara sokmak için gerekli adımlar atıldı.

-Bunun ilk olumlu yansımasını döviz kurlarında daha normal bir seviyeye doğru hızlı bir dönüş olarak gördük. Ümit ediyoruz ki bu bir iki gün içerisinde yeni oluşan döviz seviyesinin nerede olduğu netleşecektir. Dalga boyları azalacaktır, dolayısıyla firmalar döviz kuru yukarı doğru yükselirken hem döviz kuru yükselmesine bağlı olarak oluşan ilave maliyeti fiyatlara yansıttılar hem de döviz kurunun gidişatı ile ilgili öngörülebilirlik konusunda oluşan sıkıntılardan dolayı bir risk eklediler fiyatlara. Şimdi belli bir normalleşme oldu, buna bağlı olarak öngörülebilirlik arttı ve artacak.

-Tüketicilerimize de çağrımız var. Tüketicilerin de bu konuda hızlı adım atan şirketlere yönelmesi. Çünkü tüketicinin tüketim gücü çok önemli bir güç. Piyasada hâkim 5 marketten 2’si bu fiyatlarla ilgili uyarlamayı hemen yapıyor, 3’ü ayak sürüyorsa o zaman tüketici alışverişini hızlıca bu konuda duyarlılık gösterenlere yönlendirmeli ve onları ödüllendirmeli.

Enflasyon da düşer mi?

Kesinlikle. Örneğin inşaat dünyasında demir-çelik gibi, çimento gibi bazı temel ve ithalata dayalı emtia’ların fiyatları da ağırlıklı olarak dövizle belirlendiği için buralarda da geriye dönüş olacak, belirsizlik ortadan kalkacak."

YAZININ TAMAMI İÇİN...

 

İTO: Düşük kuru fiyatlarına yansıtan marketlere gidin! ile ilgili etiketler İTO Dolar market şekip avdagiç mehmet acet köşe yazarları
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.