İşverenlere geçmişe yönelik SGK teşviki

Yine güzel bir gelişme.

Artık tüketim toplumundan üretim toplumuna geçmenin zamanı çoktan geldi ve geçti. Güçlü ekonomi için ne olursa olsun üretmeliyiz. Üretimin artırılması, desteklenmesi ve verimli hale gelmesinin en önemli ayağı istekli ve istikrarlı yönetimlerden geçmektedir.

İşte bu gerçek nedeniyledir ki, istihdam artışlarının özendirilmesi, gençlere ve kadınlara iş imkânı yaratmak, vasıflı iş gücü oluşturmak adına işverenlerin desteklenmesi amacıyla çeşitli tarihlerde yapılan yasal düzenlenmelerle sigorta prim teşvikleri hayata geçirilmiş durumdadır.

Bu teşvik uygulamaları çalışma hayatına çok önemli katkılar sağlamıştır. Nitekim 2017 yılının başında Milli İstihdam Seferberliği başlatılmış bu seferberlik ilave istihdam artışı ile neticelenmiştir.

SGK TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMAYANLARA GEÇMİŞE YÖNELİK İADE

Bilindiği üzere, yararlanılmamış veya eksik yararlanılmış olan SGK prim teşviklerinden geriye dönük olarak yararlanılması imkanı 2015/10 sayılı SGK Genelgesi ile ortadan kaldırılmıştı. Söz konusu Genelge karşısında geriye dönük olarak hak kazandıkları teşvikleri almak isteyen işverenler yargı yoluna başvurmak durumunda kalmakta idi.

02/02/2018 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ( Torba Yasa), 21 Mart 2018 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmış ve 27 Mart 2018 tarihli 2. mükerrer Resmi Gazete’de 7103 sayılı kanun olarak yayımlanmıştır.

Kanun ile 5510 sayılı Kanuna eklenenen Geçici 17’nci madde ile önceki dönemlere ilişkin olarak tüm şartları sağladığı halde SGK prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış olan işverenlere bir defaya mahsus olmak üzere 31 Mayıs’a kadar başvurmaları halinde bunlardan yararlanma ve varsa fazla ödenmiş primleri iade alma imkanı getirilmektedir.

Aynı imkan, önceki dönemlere ilişkin olarak yararlanılan prim teşviki, destek ve indirimlerinin değiştirilmesine yönelik talepler için de tanınmaktadır.

GERIYE DOĞRU YARARLANMA VEYA TERCIH DEĞIŞIKLIĞINDE 6 AY KURALI

27 Mart’ta yayımlanan torba kanunla 5510 sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanılmadığı ay/dönemlerde gerekli tüm koşulların sağlanmış olması ve yararlanılmayan ayı/dönemi takip eden altı ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi şartlarıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşviki, destek ve indirimi ile değiştirilebilecek.

31 MAYIS’A KADAR SGK’YA BAŞVURANLARA ÇOK ÖNEMLI AVANTAJ

7103 sayılı Torba kanunla yapılan düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten (27 Mart 2018) önceki dönemlere ilişkin olmak üzere tüm şartları sağladığı halde prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış işverenler ile bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yararlanılan prim teşviki, destek ve indirimlerin değiştirilmesine yönelik talepte bulunan işverenler tarafından en son bu hükmün yürürlük tarihini takip eden aybaşından (1 Nisan) itibaren bir ay içinde yani 31 Mayıs’a kadar SGK’na başvurulması halinde;

  • yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilir veya
  • yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimleri başka bir prim teşvik, destek ve indirimi ile değiştirilebilecek.

TEŞVIK IADELERI ÜÇ YIL IÇINDE VE FAIZLI YAPILACAK

Bu kapsamda talepte bulunan işverenlere iade edilecek tutar,

  • maddenin yürürlük tarihinden önce talepte bulunanlar için maddenin yürürlük tarihini takip eden aybaşından,
  • yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlar için ise, talep tarihini takip eden aybaşından itibaren

kanuni faiz esas alınmak suretiyle hesaplanarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak üç yıl içinde ödenecek.

Yani 2019,2020 ve 2021 yıllarında ödenecektir.

Ödeme, öncelikle muaccel hale gelmiş prim ve her türlü borçlardan, sonrasında ise ilgili kanunlar uyarınca yapılandırma veya taksitlendirme de dâhil olmak üzere müeccel haldeki prim ve her türlü borçlarından mahsup yoluyla gerçekleştirilecek. Ancak, üç yıl sonunda ilgili kanunları gereği yapılandırılma veya taksitlendirilme sebebiyle vadesi gelmemiş taksit ödemelerinden peşinen mahsup edilecek. SGK’na borcu bulunmayan işverenlere altı ayda bir eşit taksitlerle iade yapılacak.

DAVA AÇANLAR DA TEŞVIKLERDEN GERIYE DOĞRU YARARLANABILECEK

Geriye doğru teşviklerden yararlanmak için dava açmış ve henüz sonuçlanmamış olan işverenler de ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar bu usulde mahsup veya iade edilecek.

Mahkemelerce, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek. Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekâlet ücretinin dörtte birine hükmedilecek.

Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan kanun yolu başvurularından vazgeçilmiş sayılacak.

31 MAYIS’A KADAR SGK’YA BAŞVURUYU KAÇIRMAYIN

7103 Sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 64. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna eklenen ek 17. Madde Sosyal Güvenlik Kurumu ile işverenleri sık sık karşıya getiren sigorta primlerinden geriye dönük faydalanma noktasında oluşacak mağduriyetleri giderecektir.

Ancak sigorta prim uygulamalarında geriye dönük yaralanma noktasında süre sınırı olmaksızın bu haktan yararlanmak isteyen işverenlerin başvuru süresine dikkat etmeleri önemli.

Söz konusu sürenin kısıtlı olması sebebiyle işverenlerin ivedilikle teşvik analizlerini doğru bir şekilde yaptırıp bu haktan yararlanmaları için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmaları gerekmektedir.

Son tarih 31 Mayıs.

HAS SÖZ

Sen ve ben, gözyaşıyla ıslanmış hamurdanız;
Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız!
Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader;
Aldırma, böyle gelmiş, bu dünya böyle gider!
Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz;
Sen kıvrıl, ben gideyim, Son Peygamber Kılavuz!

Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!..

(Necip Fazıl KISAKÜREK)

Diğer Yazıları