İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya başvurusu sonrası Rusya'dan hamle geldi: Doğalgaz akışını kesecekler

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu kendilerine tehdit olarak gören Rusya'dan hamle geldi. Rusya, Finlandiya'ya gaz akışını kesti. Finlandiya doğalgaz ithalat şirketi Gasum, Rus tarafının gaz akışını cumartesi gününden itibaren keseceklerini kendilerine ilettiğini duyurdu.

Finlandiya'nın doğalgaz ithalatı şirketi Gasum tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın kendilerine sağladığı gazı Cumartesi erken saatlerinden itibaren keseceği konusunda bildirimde bulunduğunu duyurdu.

Finlandiya, Rusya’dan ithal ettiği yakıt için ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi sonrası Rus gazının kesileceği üçüncü ülke olacak.

Finlandiya gaz ithalat firması Gasum Oy’dan yapılan duyuruya göre bölgenin ana tedarikçisi konumunda olan Rusya’dan gelen doğalgazın Cumartesi günü sabah saatlerinde kesilmesi bekleniyor.

Polonya ve Bulgaristan’a gaz tedariki de daha önce aynı nedenle kesilmişti. Kesilen arz miktarının Finlandiya’nın enerji ihtiyacının yüzde 5’ine denk geldiği dolayısıyla ülke ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı değerlendiriliyor.

Finlandiya Rusya'dan ithal ettiği gazı ısınma için de kullanan birçok Avrupa ülkesinin aksine sadece fabrikalarda kullanıyor.

Finlandiyalı şirketten yapılan açıklamada, “Gazprom Export, Gasum ile bulunan tedarik sözleşmesi kapsamında Finlandiya’ya yollanan gazın Cumartesi günü durdurulacağını bildirdi. Gasum müşterilerine doğalgaz tedarikini başka kaynaklar aracılığıyla Balticconnector Boru Hattı üzerinden sağlayacak” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya başvuru yapması halinde misilleme yapmak zorunda kalacağını duyurmuştu. Kremlin'den gelen sert açıklamalar, Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanının, ülkenin "derhal" NATO üyesi olması gerektiğini söylemesi üzerine yapıldı. İsveç de benzer bir karar aldı.

Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak bir açıklama yaparak, önümüzdeki birkaç gün içinde bu konuda bir karar beklediklerini söylediler.

NATO TARAFTARLIĞI ARTTI

Finlandiya kamuoyunda NATO üyeliği için destek yıllardır yüzde 20-25 seviyelerinde seyrediyordu. Ancak Ukrayna'nın işgalinin ardından, son kamuoyu yoklamaları bu desteğin yüzde 76'ya yükseldiğini gösteriyor.

Rusya, Finlandiya'yı uzun süredir devam eden askeri bağlantısızlık politikasını terk etmemeleri konusunda uyardı ve aksi halde bazı karşı önlemler almakla tehdit etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlayarak "Buna sen sebep oldun" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya başvurusu sonrası Rusya'dan hamle geldi: Doğalgaz akışını kesecekler ile ilgili etiketler Rusya Finlandiya doğalgaz
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.