İsveç ve Finlandiya'nın NATO hamlesine Rusya nasıl yanıt verecek? Nükleer silah bile gündemde

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için başvuracaklarını açıkladı. Kuzey Avrupa ülkelerinin NATO hamlesi sonrası Moskova yönetiminden sert açıklamalar gelirken Kremlin'in nasıl yanıt vereceği merak konusu oldu. Ortaya çıkan iddialarda nükleer silah resti bile gündeme geldi.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın etkileri sürerken Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmak için harekete geçmesi gerilimi daha da tırmandırdı. Söz konusu üyelik için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Olumlu bakmıyoruz" diyerek Türkiye'nin tavrını net şekilde ortaya koyarken, Rusya'dan peş peşe sert açıklamalar geliyor.

Son olarak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Finlandiya ve İsveç'e olası katılımını 'büyük bir hata' olarak nitelendirdi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağını vurguladı.

Interfax'ın açıklamasına göre Ryabkov "Durum, elbette, koşullar ışığında kökten değişiyor. Ancak İsveç ve Finlandiya'nın güvenliğinin bu kararın sonucunda güçlendirilemeyeceği bize göre çok açık. Onlar da böyle yanılsamalarına sahip olmamalılar" dedi.

Ryabkov ayrıca "Askeri gerilimin genel seviyesi artacak, bu alanda öngörülebilirlik azalacaktır. Yazık ki sağduyu, bazı hayali hükümlere karşı kurban ediliyor" dedi.

MOSKOVA'DAN NÜKLEER SİLAH RESTİ

Rus devlet televizyonu da dün, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katıldıktan sonra topraklarında askeri üslere izin vermesi halinde Moskova'nın Avrupa sınırlarına taktik nükleer silah konuşlandırabileceğini söylemişti.

"RUSYA'NIN BAŞKA SEÇENEĞİ KALMAYACAK"

Russia 1'de sürece ilişkin konuşan bir yorumcu, "Resmi sebepleri korku. Ama NATO'da daha çok korkacaklar. İsveç ve Finlandiya'da NATO üsleri göründüğü an, Rusya'nın taktik nükleer silahları konuşlandırmak ve tehdidi etkisiz hale getirmekten başka seçeneği kalmayacak" demişti.

MEDVEDEV DE UYARMIŞTI

Rusya Eski Devlet Başkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev de haftalar önce, Rusya'nın NATO'nun Nordik genişlemesine yanıt olarak Polonya ve Litvanya arasındaki Kaliningrad dış bölgesine nükleer silahlar ve hipersonik füzeler yerleştirebileceğini söylemişti.

 

İsveç ve Finlandiya'nın NATO hamlesine Rusya nasıl yanıt verecek? Nükleer silah bile gündemde ile ilgili etiketler İsveç Finlandiya NATO Rusya nükleer silah
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.