İstihdamı korumak için destekler devam ediyor

Koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkisini en aza indirmek isteyen devlet, salgın başlar başlamaz işletmeleri, dolayısıyla da istihdamı korumak adına pek çok alacağını tahsil etmeyi erteledi. Devletin hayata geçirdiği destek paketlerinin bir kısmı bu yıl da devam edecek.

Geçtiğimiz sene tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, her şeyi etkilediği gibi vergi politikalarında da önemli değişikliklere yol neden oldu. Devlet, salgın sebebiyle zor zamanlar geçiren ve dolayısıyla salgından olumsuz etkilenen işletmeleri aynı zamanda işletmelerin istihdamını korumak adına çeşitli destekleri hayata geçirdi. Söz konusu desteklerin bir kısmı hibe şeklinde, önemli bir kısmı da devletin vergi, sosyal güvenlik primi gibi alacaklarını tahsilde erteleme yoluna gitmesiyle oldu. Bu desteklerden faydalanacak olan işletmelere şart koşulan en önemli madde ise çalışanların işten çıkarılmaması oldu.

Sistem Global Danışmanlık Kıdemli Denetçisi Murat Sercan Karslıoğlu, koronavirüs kapsamında sağlanan devlet desteklerini, vergi mükellefleri açısından değerlendirdi. Farklı sektörlerden birçok işletmeyi ve bununla birlikte işçileri ilgilendiren bazı tedbirlerin 2021'de de devam edeceğini belirten Murat Sercan Karslıoğlu, vergi mükelleflerinin faydalanabileceği imkanları kaleme aldı.

KGF DESTEKLERİ

Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle işletmeler için iki yeni kredi mekanizması hayata geçiriliyor. Çek ödemesi için 10 milyon liraya kadar, işletme sermayesi için ise 25 milyon liraya kadar kredi verilecek. Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılmıştı.

ESNAF, SANATKAR VE TÜCCARA HİBE DESTEĞİ

Koronavirüs salgını sebebi ile alınan kararlara bir yenisi daha eklendi. 2020 yılının son günlerinde alnına karar ile koronavirüs salgını sebebi ile işleri veya işletmeleri zarar gören esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere hibe desteği sağlanacağı açıklandı.

Hem nakdi hem de kira desteği olarak belirlenen bu hibe paketi için gerekli şartların sağlanması durumunda her iki destekten de aynı anda faydalanılabilecek. Hibe desteği 3 ay ödenmek üzere aylık 1.000 TL, işyeri kira olanlara 3 ay ödenmek sureti ile büyükşehir olan illerde aylık 750 TL, diğer illerde ise aylık 500 TL olarak belirlendi.

Ayrıca destek kapsamına giren birden fazla işletmesi olanlara vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece bir kez destek yapılacak. Kira ödemesi yapılan birden fazla işyeri bulunması halinde ise sadece bir işyeri için kira desteği sağlanacak. İşyeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda işyeri kira tutarı kadar kira desteği verilecek.

Başvuru süreci tamamlanan destek paketine ilişkin ödemelerin kısa süre sonra başlaması bekleniyor.

YAPILANDIRMA İÇİN BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

Yine pandemi sürecinde hayatımıza dahil olan ve birçok kişiyi yakından ilgilendiren 7256 sayılı yapılandırma kanunu kapsamında son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 olarak açıklanmıştı.Kamu alacaklarını yapılandırmayı öngören düzenlemede ilk taksitler vergi ödemeleri için 31 Ocak 2021, SGK ödemeleri için 28 Şubat 2021 tarihi olarak belirlenmişti. Yapılan yeni düzenleme ile yapılandırma için yapılacak başvurular 01 Şubat 2021 tarihine, vergiler için ilk taksit ödenmesi01 Mart 2021, SGK ilk taksit ödemesi ise 31 Mart 2021 tarihine uzatıldı.

İstihdamı korumak için destekler devam ediyor ile ilgili etiketler salgın Korona Koronavirüs destek paketi yapılandırma devlet desteği
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.