İstihare namazı nedir, nasıl kılınır? İstihareye nasıl yatılır?

İstihare namazı, bir bireyin kendisini açısından istediği şeyin hayırlı olup olamayacağı konusunda Allah’a el açarak dua ettiği bir namazdır. İnsanların nazı konularda kendileri açısından önemli bir karar vererek seçim yapacakları vakitlerde hangisinin daha hayırlı olacağına karar veremezler. Bu gibi durumlarda İstihareye yatarak dua ederler. Peki, İstihare namazı nasıl kılınır?

Halk arasında “yol gösterici” bir namaz olarak bilinen İstihare; yapılması düşünülen fakat kişinin bunun kendisi için hayırlı olup olmadığına hüküm verdiği durumlarda Allah’a el açarak dua etmesidir. Dünya kadar ahretini de düşünen insanlar bu gibi durumlarda karara varamadıkları zamanlarda istişare ederek yüce yaratandan yardım isterler.

Bu bakımdan İstihare; bir bakıma yapılacak işin daha hayırlı olmasını  hayırlı ise gerçekleşmesini Allah’tan dilemek ve O’ndan yardım istemektir. Hz. Peygamber ashabına her işte istihâreyi, Kur’an’ın bir suresini öğrettiği gibi öğretmiştir.

İstihare Nedir?

İstihare; bir işin kişinin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için abdest aldıktan sonra iki rekat namaz kıldığı ve bu hususta dua okuyarak o işle ile ilgili rüya görmek için uykuya yattığı durumdur. Peygamber Efendimiz tarafından bir işe başlarken yaptığı istihare bizlere her zaman sünnettir.

İstihareye Nasıl Yatılır?

İstihareye birçok durumun neticesinin hayrını öğrenmek için, kötülüklerden korunmak için yatılabilir. Ancak öyle önemli şeyler vardır ki bu durumlarda mutlaka istihareye yatmanız gerekebilir.

İstihare namazı nedir, nasıl kılınır? İstihareye nasıl yatılır?

İstihareye yatmak için; istihare namazının ilk rekatında ''Kâfirun Suresi'' ikinci rekatında ise ''İhlas Suresi'' okunması gerekmektedir. Namaz kılındıktan hemen sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır.

Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamları gelir. Şer olandan her zaman kaçınılmalıdır. İstihare o işin, eşin hayırlı olmasını gösterirken diğer yandan da hayırlı olmayan şeylerin hayra dönüşmesini de sağlayabilmektedir.

İstihare Nasıl Yapılır?

İstihare de 7 gün ard arda yatılmalıdır. İlk gün yattığınızda rüyanızın tam olarak sizin için ne ifade ettiğini anlamamanız ya da şüphe içinde olduğunuz vakitlerde 7 gün yatmanız daha doğru olacaktır. Eğer 7 günün sonunda hayırlı mı yoksa hayırsız mı arasında bir tereddütte kalırsanız kalbiniz ile hissettiğiniz size doğru yolu gösterecektir.

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

İstihare namazı 2 rekattır. İstihare namazına başlamadan önce ne için yattığınızı ve bu rüyanın sizlere renklerle haber vermesi gerektiğini dile getirmelisiniz. Rüyanızda görülen siyah, kırmızı gibi koyu renkler o işin hayırsızlığını söylerken; beyaz ve yeşil gibi açık, hayırlı renkler sizlere yapacağınız işin hayırlı olduğunu haber vermektedir.

İstihare namazına başlamadan önce tevbe ediniz. Tevbe İçin kısaca: " Ya Rabbi, Buluğ anımdan şimdiye kadar yapmış olduğum günahlardan pişman oldum, sana sığınıyorum. Beni bağışla, bundan sonra bu günahlardan uzak olacağıma sana söz veriyor, af etmeni istiyorum." denir.

İstihare Namazı Kılınış Şekli;

İstihare Namazı 1. Rekat

İstihare namazının birinci rekatında "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet ederiz.

Sonrasında ise "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız ve Subhaneke duasını okuruz.

Ardından, Euzü-besmele çekeriz ve hemen sonrasında Fatiha Duası’nı okuruz

Fatiha Suresi’nden sonra Kafirun Suresini okuruz ve ardından Rüku'ya gideriz

Son olarak ise secde'ye gideriz, doğruluruz ve sonrasında tekrardan secde'ye gideriz

İstihare namazının 2. Rekat’ında ise;

ilk olarak ayağa kalkarak kıyama dururuz ve besmele çekeriz.

Besmelemeden sonra Fatiha okuruz ve ardından da ihlas suresini okuruz.

Ardından Rüku'ya gideriz, ardından da Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

Son aşamada ise oturur pozisyonda Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

İstihare namazı nedir, nasıl kılınır? İstihareye nasıl yatılır? - Resim : 2

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

 - İhlas Suresi

 Bismillahirrahmânirrahîm. 1.Kul hüvellâhü ehad 2.Allâhüssamed 3.Lem yelid ve lem yûled 4.Ve lem yekün lehû küfüven ehad

 - Anlamı:

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. 1.De ki; O Allah bir tektir. 2.Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir). 3.Doğurmadı ve doğurulmadı 4.O 'na bir denk de olmadı.

 - Kafirun Suresi:

 Bismillahirrahmânirrahîm. 1- Kul yâ eyyühel kâfirûn 2- Lâ  a'büdü mâ ta'büdûn 3- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd  4- Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm 5- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd 6- Leküm dînüküm veliye dîn

 - Manası:

 Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. 1- De ki: Ey kâfirler 2- Tapmam o taptıklarınıza!  3- Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz.  4- Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza. 5- hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz. 6- Size dininiz, bana dinim (sizin dininiz size, benim dinim bana)!

Arapça İstihare Duası

‘‘Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta'lemu vela â'lemu ve ente allâmu'l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta'lemu enne hâzâ'l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ'lemu enne hâza'l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va'kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih. ’’

İstihare namazı nedir, nasıl kılınır? İstihareye nasıl yatılır? - Resim : 3

İstihare Duası'nın Türkçesi

"Allahım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlu kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise âcizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allâh'ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Yok eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!"

 

 

 

İstihare namazı nedir, nasıl kılınır? İstihareye nasıl yatılır? ile ilgili etiketler istihare istihare namazı
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.