İşte tutuklu 10 HDP'li milletvekilinin hakkındaki suçlamalar

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl cumhuriyet başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan HDP'li 10 milletvekillinin terör suçlarıyla ilgili çok sayıda fezlekesi bulunuyor.

Terör soruşturması kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için haklarında gözaltı kararı verilen HDP'li milletvekillerinden Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın da tutuklanmasıyla, tutuklu milletvekili sayısı 10'a yükseldi.

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalarda ifade vermeye gitmedikleri için gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encu, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan, çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanmıştı.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, çağrılmasına rağmen ifade vermeye gitmediği için hakkında gözaltı kararı çıkarılan ve Hakkari-Çukurca karayolu üzerindeki bir köyden geldiği sırada Depin Polis Kontrol Noktası'nda gözaltına alınan Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın, sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliğince "terör örgütü üyesi olmak" suçundan tutuklanmasıyla, tutuklu HDP'li milletvekili sayısı 10'a yükseldi.

Soruşturmalar kapsamında, Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise çıkarıldıkları mahkemelerce denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.

İfade vermeye gitmedikleri için haklarında gözaltı kararı bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün ise yurt dışında olduğu belirlendi.

HDP'li 55 milletvekili hakkında 511 dosya

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl cumhuriyet başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda gözaltına alınan HDP milletvekillerinin terör suçlarıyla ilgili çok sayıda fezlekesi bulunuyor. HDP'li 55 milletvekili hakkındaki 511 dosya, ağırlıklı terörle ilgili suçları kapsıyor.

Demirtaş'a yönelik suçlamalar

Tutuklanan ve hakkında en fazla dosya bulunan milletvekili, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın fezlekelerinde, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt adına suç işlemek" gibi suçları işlediği yer alıyor.

Tutuklanan milletvekili, Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'ın fezlekelerindeki suçlar arasında ise şunlar yer alıyor:

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma, suçu ve suçluyu övmek."

Terör örgütüne yardımlar dosyalarda

Yurt dışında bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek, silahlı terör örgütüne silah sağlamak, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarını işlediği belirtilen fezlekeleri dikkati çekiyor.

Faysal Sarıyıldız'ın "silahlı terör örgütüne silah sağlamak" suçuna ilişkin fezlekesinde ise kendi üzerine kayıtlı araçla, bir Suriye uyrukluyla 27 Ocak 2015 tarihinde Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde ele geçirilen çok sayıda el bombası, gece görüş dürbünü, telsiz, M-16 marka tüfek, tabanca ile çok sayıda mermiyi, PKK'nın Suriye kanadı PYD/YPG'ye göndermek üzere söz konusu ilçeye getirdiği ifade ediliyor.

Milletvekiline, "kaymakamı öldürmeye teşebbüs" suçlaması

İfade vermeye gitmeyen milletvekillerine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun ise "askeri yasak bölgelere girmek, halkı askerlikten soğutma, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs, terör örgütü propagandası yapma, zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlarını işlediğine yönelik dosyaları bulunuyor.

Encu hakkında Şırnak Uludere'de 34 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin taziye ziyaretinde bulunmak, hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla görüşmek üzere bölgeye giden dönemin Kaymakamı Naif Yavuz'un yaralanması nedeniyle "öldürmeye teşebbüs" suçunu işlediği dosyası da bulunuyor.

Ankara'da 17 Şubat'taki saldırıyı gerçekleştiren teröristin taziyesine giden ve yurt dışında bulunan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün dosyalarında "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ve "suçu ve suçluyu övme" gibi suçlamalar yer alıyor.

Soruşturma kapsamında tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın ise 2 Ağustos 2014 tarihinde Tunceli'nin Pülümür ilçesindeki Zage mevkisinde yaralanan 2 teröristin tedavilerinin yaptırılması amacıyla aracı olduğu ve böylece "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunu işlediği kaydediliyor.

İşte tutuklu 10 HDP'li milletvekilinin hakkındaki suçlamalar ile ilgili etiketler HDP Selahattin Demirtaş
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.