İŞTE TÜRKİYE’NİN ASKERİ ÜSLERİ!

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, Azerbaycan-Ermenistan cephesinde yaşananlarla, Doğu Akdeniz, Ege, Libya, Suriye ve Irak sahalarındaki gerilimler çerçevesinde Türkiye’nin yurt dışındaki askeri varlığına ilişkin dikkat çeken detayları paylaştı.

“ERMENİSTAN YENİDEN SİVİLLERE SALDIRIRSA AZERBAYCAN İÇİN ATEŞKES ŞARTLARI BİTMİŞTİR!”

Ermenistan’ın ateşkesi bir kez daha ihlal ederek Azerbaycan’daki sivil alanları vurmasını değerlendiren Metehan Demir, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalandığı ya da kararlaştırıldığı iddia edilen ikinci ateşkes gündemde. Dün gece yarısı itibariyle geçerli hale geldiği söyleniyor. İlk ateşkeste bundan bir hafta önce ilan edilmişti. Ermenistan terörist bir ülke olarak sivil hedeflere füze saldırıları yapmıştı, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden. Aynı konuda şüphe devam ediyor. Bu kez yine Rusya işin içinde. Ateşkes ya yine zaman kazanıp Ermenistan’ın yediği darbelerden güç toplayıp tekrar geri saldırmasını sağlayacak. Ya da gerçek şu ki, ateşkes insani amaçla oldu, cenazelerin değişimi, hasar tespiti vb. Bundan sonraki ateşkesin dereceleri var iki, üç ve dördüncü ateşkes olarak. Onlar hayata geçirilecek mi? Ateşkesten sonra masaya oturulacak mı? Ermenistan Azerbaycan’a karşı bu yaptıklarının hesabını verecek mi? Bunlar çok kritik beklenen noktalar. Ermenistan-Azerbaycan arasındaki süreç, bu hafta süreç çok ilginç geçecek. Bu ateşkesle ilgili de Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın kafasında ciddi samimiyet olup olmadığına dair soru işaretleri var. Eğer bu saaten sonra da zaten Ermenistan Azerbaycan’a yönelik sivil saldırılarını yine birkaç gün içinde başlatırsa Azerbaycan için ateşkes anlaşma şartları bitmiştir. Doğrudan hedef Dağlık Karabağ zirvelerine Azerbaycan bayrağını dikmek olacaktır. Çünkü artık Azerbaycan’a zarar verirler. Ermenistan'ın böyle bir şeyin bedeli olabileceğini öğrenmesi gerekiyor. Eğer ateşkese uymazsa Azerbaycan tarafından bu bedel ona ödetilmeli." ifadelerini kullandı.

İŞTE TÜRKİYE’NİN ASKERİ ÜSLERİ!

YURT DIŞINDAKİ ASKERİ VARLIĞIMIZ

Türkiye’nin yurt dışındaki askeri varlığına da dikkat çeken Demir, "Türkiye’nin öncelikle 13 ana noktada askeri üssü ve varlığı bulunuyor. Son olarak güncellenen listelerde durumun ne olduğuna baktık, Türkiye’nin yurt dışında Bosna Hersek’te beş ayrı noktada, 500-600 civarında askeri var. İlk Türk birliğinin Bosna’ya gittiğini hatırlıyorum, 24 yıl olmuş. İkincisi Kosova’da var, NATO antlaşmaları çerçevesinde 500 asker bulunuyor. Üçüncüsü Arnavutluk’ta deniz üssü var, orada 70-80 civarında askerimiz var. Lübnan’da BM kapsamında 100 dolayında askerimiz mevcut. Ardından Sudan’da Sevakin Adası’nda 40-50 civarında sembolik askerimiz var. Somali’de olan 300 askerimiz, zaman zaman artıyor ve eksiliyor. Buraya önem veriyoruz, deniz kenarına yakın ve çok kritik bir yer. Zaman zaman terörist saldırılar orayı hedefler. Katar’da askerlerimiz var, şu anda 500-600 olan bu rakam önümüzdeki dönemlerde yapılacak antlaşmaların derinliğine göre artabilir. Eğitim amaçlı ve Katar’ın yanında sembolik olarak durmak amaçlı. Çevre ülkelerin kötü niyetiyle sık sık başı belaya girebiliyor. Afganistan’da Barış Gücü kapsamında 3500 civarında askerimiz var, bu rakamlar artılı ve eksili rakamlar olabilir. Nahçıvan, Azerbaycan ve Kafkasya ekseninde tamamen geçici görevli ve eğitim amaçlı askeri birliklerimiz var, burada 100-300 civarı olabiliyor özel konumdan dolayı. Şüphesiz en büyükler Suriye’de. Üç harekat bölgesi olan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekat bölgeleri, artı İdlib. Buradaki askerlerimiz oldukça fazla. Oraların güvenliği sağlacak şekilde alt yapıları sağlanmış durumda, mühimmatlar ve diğer destek unsurlarıyla güçlendirilmiş konumda. Burada yüzler kilometre uzunlukta ve onlarca kilometre derinlikte binlerce askerlerimizin olduğunu söylemek mümkün. Libya'ya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile geçtiğimiz kasım ayında yapılan anlaşma çerçevesinde 500’ün üzerinde personel gitti. Ancak eğitim verme, lojistik destek kurma, oradaki Libya askerlerini isyancı Hafter’e karşı kendilerini nasıl savunabilecekleri konusunda bilgilenmek için gittiler. Türkiye’nin orada İHA ve SİHA’larla ilgili ve savunma amaçlı sistemlerle ilgili bir altyapı oluşmuş durumda. Türkiye, Vatiyye üssü başta olmak üzere diğer ülkelerin atacağı adımlarla ilgili çeşitli adımlar atmaya hazır. Irak’ta en az 25 üs bölgesi var. Binlerce askerimiz ve tugaylarımızın olduğunu söylemek mümkün. Suriye, Irak ve Libya ekseninde özel kuvvetlerin de çok özel konumu var." dedi.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz… 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

İŞTE TÜRKİYE’NİN ASKERİ ÜSLERİ! ile ilgili etiketler Metehan Demir Azerbaycan Ermenistan Türkiye'nin askeri üsleri

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.