İşte Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmanın çarpıcı detayları

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varıldı. Basına sızan detaylara göre İsrail, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak ailelere tazminat ödeyecek. Türkiye ise Gazze ablukasının kaldırılma şartında esnedi. Anlaşma uyarınca İsrail, Türkiye'nin Gazze'de altyapı projelerinde yer almasını kolaylaştıacak.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover, Roma'da bir araya geldi ve ilişkilerin normalleşmesi adına uzlaşmaya vardı. Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yarın anlaşmaya ilişkin resmi açıklamayı yapacak.

İsrail'i görüşmede Başbakan Netanyahu'nun Özel Temsilcisi Joseph Ciechanover, Türkiye'yi ise Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti.

Reuters'e konuşan İsrailli yetkili, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Konuyla ilgil Türkiye tarafından henüz açıklama yapılmadı ama Başbakan Binali Yıldırım, bir süredir İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamayla ilgili yarın saat 13.00'te Çankaya Köşkü'nde açıklamalarda bulunacak.

Ayrıntılar İsrail basınına sızdı

Anlaşmanın unsurları resmi olarak duyurulmadı ama belirleyici olan Roma'daki görüşmeden sonra bazı ayrıntılar İsrail basınına sızdı.

En dikenli konulardan bir Hamas'tı.

Cuma günü Hamas lideri Halil Meşal, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelmiş, İsrail istihbarat kuruluşu Mossad'ın şefi Yossi Cohen Hakan Fidan'la görüşmüştü.

İsrail Haaretz gazetesine göre Türkiye, Hamas'ın Türkiye topraklarını kullanarak terörist veya askeri bir faaliyette bulunmayacağı taahhüdünde bulundu. Ama diplomatik faaliyetler için Türkiyedeki Hamas büroları çalışmaya devam edebilir denildi.

Türkiye, Hamas'ı iknaya çalışacak

Türkiye, görüşmede Gazze'de tutulan 2 İsrail vatandaşının serbest kalması ve iki İsrail askerinin cenazelerinin de teslim edilmesi konusunda Hamas'ı iknaya çaba göstereciği taahhüdünde de bulundu.

21 milyon dolarlık tazminat

Anlaşma uyarınca İsrail, Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine 21 milyon dolarlık tazminat ödeyecek.

Türkiye, gelecekte İsrail askerlerine açılabilecek davaların önünü kesmesi için bir yasa geçirecek.

Peki gazze ablukası ne olacak?

İsrail basınına göre Türkiye, Gazze ablukasının kalkması talebini yumuşattı. Anlaşma uyarınca İsrail, Türkiye'nin Gazze'de altyapı projelerinde yer almasını kolaylaştıacak. Bu projelere de hastane, elektrik santrali ve su arıtma tesis dahil. Projeler için gereken inşaat malzemeleri de İsrail'in Aşdod limanı üzerinden Gazze'ye ulaştırılacak.

İşte Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmanın çarpıcı detayları ile ilgili etiketler Türkiye İsrail Gazze anlaşma mavi marmara
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.