İşte Salih Mirzabeyoğlu'nun hayatı...

Geçtiğimiz hafta beyin ölümü gerçekleşen Salih Mirzabeyoğlu hayatını kaybetti. İşte 28 Şubat döneminde cezaevine konulup işkencelere maruz kalan ve ismini ilk olarak, Yılmaz Özdil'in Star Gazetesi'nde attığı manşetle duyuran Mirzabeyoğlu'nun hayatı...

Gerçek adı Salih İzzet Erdiş olan Salih Mirzabeyoğlu, 28 Şubat döneminde 'anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etmek' suçlamasıyla İBDA-C davasında yargılanmış, müebbet hapis cezası nedeniyle 16 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yeniden yargılanıp beraat etmişti.

NECİP FAZIL KISAKÜREK İLE KARŞILAŞMA
Salih Mirzabeyoğlu, 10 Mayıs 1950 tarihinde Erzincan'da doğdu. Eskişehir'de Fatih İlkokulu (1962), Mehmetçik Ortaokulu'nu (1965) bitirdi (1968). Yazı ve şiirleri lise yıllarında Babıali'de Sabah gazetesinde yayınlanmaya başladı (1965). 1968 yılında Atatürk Lisesi'ni bitirdi. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikâtına katıldı.

AKINCILAR'IN KURUCUSU
Mirzabeyoğlu'nun ismi 1970' lerde duyulmaya başlandı. İslami gençlik hareketlerinden biri olan Akıncıların kurucusuydu. Gençliğinden itibaren Milli Görüş gömleğini üstüne giymişti. Salih Mirzabeyoğlu'nun genç yaşına rağmen sözüne itibar ediliyordu. Konferanslar veriyor, çevresinde İslam'a gönül veren dinamik gençler toplanıyordu. 1970'lerin ikinci yarısında kurulan Akıncılar Derneği'nin kurucuları arasındaydı. Derneğin politikalarının savunulduğu Gölge ve Akıncı Güç gibi dergileri çıkarttı. Necip Fazıl Kısakürek onun kaleminden çok etkilenmiş, ''Benim 40 senedir aradığım ses buydu'' demişti.

1991'DE TUTUKLANDI
1975 yılında gölge adlı dergi çıkarttı ve ilk defa Mirzabeyoğlu soyadını orada kullandı. Akıncı Güç (1979) adlı dergi çıkarttı. Necip Fazıl Kısakürek yönetimindeki Büyük Doğu-Rapor (1979-80) seçkisinde yazılar yazdı. 1991 yılında Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı.

28 ŞUBAT SÜRECİNDE TUTUKLANDI
28 Şubat askeri darbesiyle birlikte bir gün çocuğunu okula götürürken 1998'de gözaltına alındı. Hakkındaki suçlama sonrasında yasadışı İBDA-C örgütüne liderlik yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Savunmasında kendisini bir teorisyen olarak bıçak yapan birine benzetecekti. İsteyen et keser, isteyen o bıçağı başka amaçlarla kullanırdı.

2014 YILINDA TAHLİYE EDİLDİ
2001 yılında idamla yargılandı, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırıldı. Bolu F Tipi Cezaevinde cezasını çekerken 23 Temmuz 2014 tarihinde talebini kabule değer gören İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla tahliye edildi.

ELEKTRONİK İŞKENCENİN KİTABINI YAZMIŞTI
Telegram kelimesi, bilindiği üzere Salih Mirzabeyoğlu ile maruf. Literatüre bu kelimenin girişi de, 2003 senesinde Salih Mirzabeyoğlu tarafında kaleme alınan ve alt başlığı ‘Zihin Kontrolü’ olan Telegram adlı esere dayanıyor. Mirzabeyoğlu, Kartal F-Tipi Cezaevinde kaldığı hücresinde, kendisine ‘elektronik taciz’ yapan kişilerin, yaptıkları işi isimlendirirken ‘Telegram’ denildiğini ifade ediyor. Yani bu tabir, ilk başta telegramcılar tarafından kullanılıyor. Mirzabeyoğlu, kendisini sürekli taciz edenlerin kullandığı bu kelimeyi yakalayıp verimlendiriyor ve ‘Zihin Kontrolü’ genel başlığı altında sıralanan teknikler arasında -özellikle İngilizcede- muhtelif tâbirlerle anılan bu operasyonu böylelikle isimlendirerek deşifre ve teşhir ediyor.

STAR GAZETESİ'NİN SKANDAL MANŞETİ

O işkence görürken, dönemin gazeteleri attığı manşetlerle işkenceyi alkışladı. Star Gazetesi manşetini atan isim ise Yılmaz Özdil'di. İşte tarihe kara bir leke olarak geçen o manşette yazanlar.

İşte Salih Mirzabeyoğlu'nun hayatı...

"1. Jandarma koğuşa dalınca uyandı, alnını ranzaya çarptı.

2. Sendeleyerek kalktı, ayağı kayınca burun üstü düştü.

3. Kalkayım dedi, uyku sersemiydi. Dipçiğe gözünü vurdu.

4. Kendini topladı. Kapıdaki askılığı görmedi, kulağını taktı.

5. Jandarma hasretle sıkı sıkı sarılınca boynuna kan oturdu.

6. Koğuştan çıkıyordu, kapıyı açık zannetti. Kaşını yardı.

7. Sağ gözünü dipçiğe vurmuştu sol gözü de copa değiverdi.

8. Diyet yaptığı için az yiyordu... Halsizlikten gözaltları morardı.

9. "Hoşgeldin" dediği jandarmanın eli, elmacık kemiğine çarptı.

10. Mahkeme öncesi tıraş oldu jilet keskindi, yüzünü doğradı."

 

İşte Salih Mirzabeyoğlu'nun hayatı... ile ilgili etiketler İşkence 28 Şubat salih mirzabeyoğlu kimdir star manşet
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.