İşte piyasaların referanduma ilk tepkisi!

Anayasa değişikliği için yapılan halkoylamasında, resmi olmayan sonuçlara göre 'evet' çıkmasının ardından dolar/TL 3,6250'yi gördü. Dolar uluslararası piyasalarda ise güne 3,6374 seviyesinden işlem görerek başladı. Euro ise şu sıralar 3,8637 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasaların merakla beklediği referandum sona erdi. Başkanlık sistemini öngören 18 maddelik Anayasa değişikliği için 55 milyon seçmen sandık başına gitti. Katılım yüksek olduğu seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51.2 evet, yüzde 48.8 hayır oyu kullanıldı.

Referandum belirsizliğini geride bırakan piyasaların ilk tepkisi döviz tarafında görüldü. Dolar/TL, gece Asya piyasalarında 3.6250 seviyelerine indi. Dolar/TL, cuma günü yurt içi piyasalarda 3,69'un üzerinde seyretmiş ve hafta kapanışına yakın uluslararası piyasada 3,7376'ya kadar çıkmıştı.

Halkoylamasının ardından uluslararası piyasada 3,6250'ye kadar gerileyen dolar/TL, saat 22.30'da, önceki kapanışına göre yaklaşık yüzde 3 gerileyerek 3,6310 seviyelerinde dengelendi. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 2,1 azalışla 3,8600, sterlin/TL yüzde 2,20 düşüşle 4,5510 dan işlem gördü.

Dolar/TL uluslararası piyasalarda ise güne 3,6374 seviyesinden işlem görerek başladı. Euro/TL ise şu sıralar uluslararası piyasalarda 3,8637 seviyesinden işlem görüyor.

BORSA YÜZDE 2-3 ARTAR

İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, piyasaların sonucu olumlu fiyatlayacağını belirterek, "Borsa İstanbul'da yüzde 2-3 arasında bir yükseliş olur. Dolar kurunda da ilk etapta 3.64-3.65 TL'leri görebiliriz. Piyasalar 'evet' sonucunu bekliyordu. Tersi çıksaydı sert sonuçlar olurdu" diye konuştu. Turşucu, piyasaların bundan sonra reform gündemine odaklanacağını da belirtti.

TL VARLIKLAR DEĞERLENİR

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, önümüzdeki süreçte Türk Lirası'nda güçlenme ve TL varlıklarda da değer kazanmanın yaşanacağını belirterek, "Fitch'in ocaktaki not kararının ardından da benzer şekilde piyasa tepkisi görmüştük. Piyasa, seçim öncesinde olasılıkları fiyatladı gibi görünüyor. Borsada ve kurda temkinli seyir söz konusuydu. Seçimin gerçekleşmesi ve sonucun belirli olmasıyla artık piyasa seçim konjonktürünü geride bırakarak yeni dinamikleri fiyatlamaya başlayacaktır" dedi.

LİRA İÇİN POZİTİF SONUÇ

Analist Gizem Nalbantlı da cuma günü piyasa kapanmadan son 10 dakikada dolar kurunun 3.68'den 3.74 TL'ye çıktığını hatırlatarak, "Bugün açılışta TL'nin pozitif olacağını düşünüyorum. Ancak referandum sonrasındaki süreç, açıklamalar ve tansiyon kur üzerinde belirleyici olmaya devam edecek. Kurda nisan ayının başından beri geçilemeyen 3.75 seviyesinin altında kaldığımız sürece satış baskısı devam edebilir. 3.58-3.60 bölgesinin ise önemli bir destek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

PİYASALARIN GÜNDEMİ

Piyasalarda ana yönü referandum sonuçlarından sonra oluşacak siyasi ve ekonomik ortam belirleyecek. Global piyasalarda ise; küresel çapta devam eden jeopolitik gerginliklerin etkisi devam ediyor.

Bu hafta gündemini Çin makro verileri, Kuzey Kore gündemi, petrol forumu ve IMF-Dünya Bankası toplantıları oluşturuyor. ABD tarafında makro anlamda önemli etki yapabilecek bir veri bulunmuyor.

İşte piyasaların referanduma ilk tepkisi! ile ilgili etiketler Dolar Euro piyasa
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.