"Kudüs'ten elçinizi çekin" ne demek? Metehan Demir uyarıyor...

ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce aldığı karar doğrultusunda ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini dün resmen Kudüs’e taşıması bölgede infiale yol açtı.

İsrail askerleri, Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterilere gerçek mermilerle müdahale ederek 61 Filistinliyi şehit etti.

Türkiye, İsrail’in bu katliamına sert bir şekilde tepki gösterdi ve İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh’ten bir süreliğine ülkesine dönmesini istedi.

İSRAİL ÇİRKİNLİK PEŞİNDE

İsrail ise karşılık olarak, Türkiye’nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu’nu İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak bir süreliğine Türkiye’ye dönmesini talep etti.

Ancak İsrail'in bu adımının hiçbir diplomatik karşılığı olmadığı ortaya çıktı.

Türkiye ile İsrail arasındaki yeni "Büyükelçi" krizini SuperHaber'e yorumlayan Metehan Demir, normalde İsrail'in Türkiye'ye "Büyükelçinizi Kudüs'ten çekin" deme hakkı olmadığını vurguladı.

İsrail makamlarının Gürcan Türkoğlu’nu İsrail Dışişleri Bakanlığı’na çağırmasının normal bir durum olmadığının altını çizen Demir şu açıklamalarda bulundu;

"İsrail'in Kudüs'teki Filistin nezdindeki büyükelçimizin ülkeyi terk etmesini istemesi büyük bir çirkinliğin peşinde olduğunun habercisi olabilir.

Normalde Türkiye'nin İsrail nezdindeki büyükelçisi Tel Aviv'dedir. Kudüs'te ise Filistin nezdindeki başkonsolosluğunda bir büyükelçi olarak kabul edilen bir diplomatımız görev yapmaktadır.

Bu çerçevede, İsrail'in Kudüs ile ilgili böyle bir telkinde bulunma hakkı olamaz! Ancak, Filistin'in tarihsel hakkı olmasına rağmen, İsrail bu toprakları işgal altında tuttuğu için, "illegal işgalci güç" sıfatı ile bu taleple, süreci istismar edebilir. Yani Türkiye'ye "Ben burada işgalciyim bu topraklardaki büyükelçini çekmelisin" diye haksız bir talebin kapılarını zorlayabilir.  

KUDÜS'TEKİ TÜRK TEMSİLCİLİĞİ ABLUKA ALTINA ALINABİLİR ENDİŞESİ!

Söz konusu kararın ardından, Türkiye'yi zor durumda bırakmayı amaçlayan İsrail'in Kudüs'teki başkonsolosluğumuza çeşitli baskılarda bulunabileceği, abluka altına alabileceği ve çeşitli çirkinlikler yaşanabileceğinden endişe ediliyor.

Türkiye büyük ihtimalle bu karara, "Hiçbir hükmü yok!" yanıtı verecektir ancak uluslarası camiaya İsrail'in Kudüs'teki işgalci statüsünün bir kez daha ispatlanabilmesi amacıyla dışişlerinde farklı diplomatik seçeneklerin masaya yatırıldığı da ifade ediliyor."

 

ERDOĞAN'DAN SERT UYARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu kapsamda çok önemli bir mesaj verdi. Londra'da bulunan Erdoğan, İngiltere Başbakanı May ile ortak basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Kudüs Büyükelçisi'ne "Ülkeyi terk et!" çağrısı yapan İsrail'i, "Arzu etmediğimiz şekilde gerçekleşirse yaptırımlarımız olacaktır." sözleriyle uyardı.

"Kudüs'ten elçinizi çekin" ne demek? Metehan Demir uyarıyor... ile ilgili etiketler İsrail
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.