İşte hükümetin Halkbank stratejisi...

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu, ABD'deki kumpas davasının detaylarını köşesine taşıdı.

İşte Halkbank'a yönelik bir adım atılması durumunda devletin planlarının hazır olduğunu belirten Kelkitlioğlu'nun o yazısı...

Halkbank’ın ABD planı hazır!

ABD’deki Hakan Atilla davasının Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya yönelik bir hamle olduğu konusunda artık herkes hemfikir. Bu sürecin kumpas olduğuna dair bugüne kadar o kadar çok delil ortaya çıktı ki, bunları tekrar etmeye gerek yok.

Ancak davanın bir de teknik tarafı var.

Hatırlayacaksınız, dava ABD’nin İran’a uyguladığı tek taraflı ambargonun delinmesi gerekçe gösterilerek kurgulandı.

Her ne kadar kamuoyunda İran’ın ihracat paralarının yattığı Halkbank’a yönelik bir operasyon beklentisi ön plana çıksa da, yargılama kişisel suçlar üzerinden yürüdü.

Yani Halkbank davanın herhangi bir yerinde olmadı.

Zaten bugüne kadar ABD yargısı bu tarz bir ceza yargılaması yapmış değil, bunun Türkiye’ye özgü bir yargılama olduğu ortada.

Çünkü, daha önce ambargo delme gerekçesiyle yürütülen davalarda kişiler değil kurumlara ceza kesildi. Örneğin;

İngiliz Standart Chartered’e 2012’de 667 milyon dolar, Hollandalı ING Bank’a yine aynı yıl 619 milyon dolar, Fransız BNP Paribas’a 2014 yılında 8 milyon 900 bin dolar ‘ambargo delme’ cezası verildi.

Diyelim ki; bu yargılama sonunda Halkbank’a yönelik bir adım atıldı. O zaman ne olacak?

Bu konuda devletin b ve c planları hazır.

Öncelikle cezanın boyutuna göre ABD’li makamlarla bir indirim pazarlığı yapılabilir. Daha önce benzer gerekçelerle Avrupalı bankalara kesilen cezalarda 5’te 1 oranında indirimler yapıldığının örnekleri var. Ya da rakam daha önceki örneklerinin aksine çok orantısız gelirse ya da indirim yapılmaya yanaşılmazsa... Bu durumda da Halkbank, ‘adaletli’ olunmadığı gerekçesiyle karşı davayla cevap verebilir.

Ancak davanın sonunda bir kaos senaryosu beklenmiyor, hatta davanın ilk gündeme geldiğinde estirilen sert rüzgarların yerini, bahar rüzgarları almış durumda.

Halkbank’ın hisselerinin borsa da yükselişe geçmesi, İngiltere’nin en önemli fon şirketlerinden birinin kararın açıklanmasından bir gün sonra bile Halkbank hissesi alması bunların kanıtı.

Anlayacağınız umudunu hem siyasi hem ekonomik olarak bu davaya bağlayanlar çoktan büyük hayal kırıklığı yaşadı!

İşte hükümetin Halkbank stratejisi... ile ilgili etiketler Halkbank Hakan Atilla ABD dava plan murat kelkitlioğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.