'İstanbul'un Eyfel'i Galata Kulesi olacak!'

Sabah yazarı Hıncal Uluç, 1980 sonunda İstanbul'a taşındığında ilk gördüğü yerlerden biri olan Galata Kulesi'ni kaleme aldı. Projesi yapılan yeni Galata Kulesi'nin seyir terasından bir temsili görüntüyü yazısında kullanan Uluç, "Galata Kulesi 'İstanbul’un Eyfeli' olacak!.." dedi.

Sabah yazarı Hıncal Uluç, bugünkü köşe yazısında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen yeni Galata Kulesi'nin sekizinci katından, yeni seyir terasından bir temsili görüntüye yer verdi.

Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, eski Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın kendisine "Biliyor musun, Hıncal Ağbi, Galata Kulesi için harika bir proje hazırlıyoruz" dediğini aktaran Uluç, yazısını şöyle sürdürdü:

Öyle harikulade bir projeydi ki, temsili resimlerini göstererek anlattıkları..

Bittiğinde Galata Kulesi, sadece İstanbul'a Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelenlerin değil, İstanbul'da yaşayanların da mutlak ve defalarca gidip görecekleri bir yer olacak..
Tıpkı Paris'in Eyfel Kulesi gibi..

*

Galata Kulesi, son 50 yıldır, Büyükşehir Belediyesi tarafından kiraya verilen bir teras restaurant kafe olarak işletiliyordu.

2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü için çıkartılan "Kökeni vakıf malı olan tarihi tescilli yapıların Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne iadesi hakkında kanun" çerçevesinde Kule de Vakıflar'a devredildi.

Kültür Bakanlığı, kuleyi müze yapmaya karar verdi.

528 yılında "Şehir gözlem kulesi" olarak inşa edilen kule, bu proje ile bir bakıma asli görevine dönecek ve ziyaretçilerinin şehri gözlemleyeceği ve gördüğü tarihi yapılarının en son teknolojiyle anlatılacağı bir müze olacak. Kule'nin 8 katının herbirinde başka bir yaklaşım var.
Bu yaklaşım, bazen tarihi perspektifte, gravürler üzerinden, bazen maket üzerinden dijital anlatımla bazen de, Mapping sistemiyle gerçekleştirilecek.

Mapping mi ne?.

Biraz karışık ama müthiş teknoloji..

Doğal dokuya uygun film ve animasyonlarla hazırlanan içeriğin, görünen dokuya tam olarak oturtulması işlemi..

Hazırlanan içerik öncelikle mapping yazılımının yüklü olduğu bilgisayarlara gelir, işlemden geçen bu görüntüler dokuya yansıtılır. Bu teknolojiyle, bakılan tüm yüzeyler, ekrana dönüşebilir.

Kule A'dan Z'ye yeniden projelenirken, 18 ve 19'uncu yüzyıl seyyahlarının İstanbul tasvirleri, anlatımın esin kaynağı oldu.

Hazerfen Ahmed Çelebi'ye gönderme unutulmadı, tabii. Müze/ Kule'nin bir katı bu tarihi uçuşa ayrıldı.

Kutsal Ebabil kuşları da tabii..

Projede onlar da var. Kuran'ın Fil Suresi'nde, Kabe'yi yıkmaya filleriyle gelen kafir ordusunu, gagalarında taşıdıkları taşları tepelerine bırakarak dağıttıkları anlatılan kuşlar bunlar. Galata Kulesi, göçmen kuş ebabillerin yolları üzerinde, her mevsim uğradıkları yerlerden..

ULUÇ'UN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

'İstanbul'un Eyfel'i Galata Kulesi olacak!' ile ilgili etiketler Kültür ve Turizm Bakanlığı Ahmet Misbah Demircan Galata Kulesi Hıncal Uluç Eyfel
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.