"İstanbul'un böyle 6 salgın geçirmesi lazım"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN Türk'te katıldığı Tarafsız Bölge'de koronavirüs salgınına karşı toplumsal bağışıklığın bir hayal olduğunu söyledi. Türkiye'de en çok vakanın yaşandığı İstanbul'da şu an toplumsal bağışıklığın sadece yüzde 6.7 olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları derneği Başkanı Ceyhan, "İstanbul'un bağışıklık kazanması için böyle 6 salgın geçirmesi lazım" dedi.

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge'ye konuk olan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan önemli açıklamalarda bulundu.

Ahmet Hakan'ın son veriler ışığında tahmini Türkiye'deki aktif Kovid-19'lu sayısını sorması üzerine Prof. Ceyhan, halen 30 bin civarında aktif vaka olduğunu hatırlatıp sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısı ile şu anda 300 bin virüsü taşıdığını düşündüğümüz insan var. Geçen hafta 320 bindi. Bu da giderek azalıyor. Azalma hızı vakalarla birlikte biraz yavaşladı. Son iki haftadır bir dirençle karşılaşıyoruz vakaların azalmasında. Aynı şey aktif vaka sayısına da bulaştırma potansiyeli olan kişi sayısına da yansıyor. Yine bunun yüzde 60'ının İstanbul'da olduğunu düşünmek zorunyadıyız."

İSTANBUL'DA 170 BİN AKTİF VAKA VAR

Bu hesapla İstanbul'da 170 bin civarında aktif vaka olduğunu vurgulayan Ceyhan, bunun İstanbul'un nüfusuna göre düşünüldüğünde her yüz kişide 1 kişinin virüsü taşıdığı anlamına geldiğini belirtti. Ceyhan şöyle devam etti: "Yani 100 kişinin bulunduğu bir toplantıya gittiğinizde orada virüs taşıyan kişinin var olma olasılığı tamdır. Ancak bu her yüz kişinin olduğu yerde virüs taşıyan kişi var anlamına da gelmez bu bir olasılıktır."

"İstanbul'un böyle 6 salgın geçirmesi lazım"

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK HAYAL

Bu durumun toplumda ne kadar bağışıklık kazanmış kişi vardır hesabına da yansıdığının altını çizen Prof. Ceyhan, "Birçok ülke bundan çok daha büyük rakamlarda ümitliydi. Ama büyük bir hayal kırıklığı yarattı. İsveç'in Başkenti Stockholm'de bir epediyemoloji başkanı mayıs sonunda yüzde 25-30 bir bağışıklık yakalarız demişti. Sadece yüzde 7.4 çıktı. Onlar temmuzda toplumsal bağışıklık olur diyorlardı ama olmadı.

Türkiye'de de böyle bir hesap yaptığımızda İstanbul'da şu anda en fazla yüzde 6.7'si bağışıklık kazanmıştır. Türkiye'nin de yüzde 2'si. Bu şu anlama geliyor. Demekki bu salgından kurtulmada toplumsal bağışıklık hayal. İstanbul'un bağışıklık kazanması için böyle 6 tane salgın geçirmesi lazım." ifadesini kullandı.

MESELEYİ BİRAZ ABARTIYOR MUYUZ?

Ahmet Hakan'ın meseleyi biraz abartıyor muyuz? şeklindeki soruya Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın verdiği yanıt ise şöyle oldu:

"Bunun özelliği şu. Bir kişi birden fazla kişiye bulaştırıp dalgalar halinde o bir kişi 30-40 kişiye çıkabiliyor. Böyle bir potansiyel var. Ama çıkıyor mu çıkmıyor. Onun da nedeni farklı. İsveç'te serbest bıraktılar yine böyle bir olay yaşanmadı. 80'e 20 kuralı var. O da şu. Herkes 2-3 kişiye bulaştırmıyor. Toplumdaki vakaların yüzde 80'i bu bulaştıranların yüzde 20'sinden kaynaklanıyor. Biz ortalama 2-3 diyoruz ama birisi hiç bulaştırmıyor, birisi 1 kişiye bulaştırıyor, birisi 50 kişiye bulaştırabiliyor. Sizin karşılaştığınız o 100 kişiden biri süper bulaştırıcı olur birden bire bir otobüsün içindeki yolcuların yüzde 60-70'ine bulaşabilir. Esas korku bu. Neticede bu hastalık da bir tane hasta ile başladı. ONdan sonra 6.5 milyon insana yaklaştı vaka sayısı..."

"İstanbul'un böyle 6 salgın geçirmesi lazım" ile ilgili etiketler Ahmet Hakan Koronavirüs salgın İstanbul prof. dr. mehmet ceyhan tarafsız bölge bağışıklık kovid-19 vaka

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.