İstanbul'daki Afgan mülteciler Taliban'ı ve olayları yorumladı!

Afganistan'ın başkenti Kabil'in Taliban işgaline girmesinden ve ülkenin yönetiminin fiilen Taliban'a devredilmesinden sonra, Türkiye'deki Afgan göçmenler, birçok önemli konuda görüşlerini paylaştı. 'Taliban, ne insan ne de müslüman; onlar canavar.' diyen sığınmacılar ekledi: 'Biz herhangi bir partinin değil bu milletin misafirleriyiz.'. İşte Afgan mültecilerin çarpıcı açıklamaları...

Taliban’ın güç kazanmaya başlamasının ardından 4 yıl önce Afganistan’dan gelerek İstanbul Esenyurt’a yerleşen altı kişilik bir Afgan aile ve bazı Afgan göçmenler, Taliban hakkındaki görüşlerini ve Türkiye'deki olaylara kendi bakış açılarından yaklaşımlarını aktardı. 

Kabil'deki gelişmeleri televizyondan anbean takip eden aile, güvenliklerinden endişe ettiği için kimlik bilgilerini vermedi. 

6 KİŞİLİK AFGAN AİLENİN HER ÜYESİ BAŞKA BİR KONUDA UZMAN

Aile, Dünya Sağlık Örgütü adına çalışan doktor bir babadan, Kâbil’de lise öğretmenliği yaparken Türkiye’de çalışamayan bir anneden, İran’da tıp eğitimine devam eden bir erkek ile diş hekimliği eğitimi alan bir kız çocuktan, Ankara Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi alan ve İstanbul’da lise eğitimini sürdüren bir kız çocuğundan oluşuyor.

BAŞKA ÜLKELERDE TÜRKİYE'DEKİ GİBİ GÜVENDE HİSSETMİYORLAR

Baba, ülkelerinde durumun giderek kötüye gitmesiyle Türkiye’ye gelme kararı aldıklarını aktardı. Daha önce İran, Pakistan gibi başka ülkelere gittiğini ancak bu ülkelerde kendisini Türkiye kadar emniyette hissetmediğini belirtti.

Aile üyeleri ülkelerine dönmek istediğini belirtirken “Afganistan emniyetli bir hale gelene kadar biz burada kalacağız. Ne zaman ki tam emniyet sağlanır biz o zaman döneriz” demeyi de ihmal etmedi ve ekledi:

“Şu an Türkiye’nin bizi göndermeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü Afganistan’ın durumunu görüyorsunuz. Gönderilirsek de mecburen döneceğiz elbette. Ama bu bizi korkutuyor. Çünkü orası gerçekten çok tehlikeli.” Aile, bazı Afganların Türkiye’de karıştığı suçlara ilişkin ise “Her ülkede kötü insanlar vardır. Afganlar kötü bir davranışta bulunurlarsa burada gerekli cezaları almaları gerekir”.

‘TALİBAN İNSAN DEĞİL, CANAVAR’

Baba ülkesinde gelinen noktayı ise şöyle özetledi:

“20 yıl önce Taliban, uluslararası güçlerin ve ABD’nin yardımıyla başarısızlığa uğratıldı. Sözde bizi korumak için gelen askerler, kendilerine saldırılmaması için Taliban’a para veriyordu. Bu süre zarfında, başta Pakistan olmak üzere Katar, Suudi Arabistan, İran, Rusya ve Çin gibi ülkeler Taliban’a dışardan destek oldular. Taliban zaman geçtikçe güçlendi ve sınırdaki bazı bölgeleri işgal etmeye başladı. Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban’a sempati besliyordu. Bu nedenle çok sayıdaki suça karışmış Afganı cezaevlerinden tahliye etti. Bu da güçlerine güç kattı. Karzai’nin politikası Taliban’a saldırmama, sadece savunmada kalma şeklindeydi. Özetle; Taliban’ı güçlendiren dört faktör var; devlet, dışardan destekleyen çevre ülkeler, uluslararası terör grupları ve elbette uyuşturucu kaçakçılığı. Dünyadaki afyon kaçakçılığının yüzde 90’ı Afganistan’dan sağlanıyor. Umarım süreç bu şekilde devam etmez. Ederse, Peştunlar dışındaki herkes Afganistan’da çok zor duruma düşecek.”

'TALİBAN NE İNSAN, NE MÜSLÜMAN'

“Bence Taliban net olarak anlaşılamıyor. Taliban ‘Biz Müslümanız’ der ama gerçekte değildir. Müslüman, insanları öldürür mü? Taliban hiç acımadan öldürür. Onlar ne Müslüman ne de insan. Onlar bir canavar” 

'BAZI KİŞİLERİN 'MÜLTECİ İSTEMİYORUZ' SÖZLERİNİ DUYUYORUM'

Cumhuriyet'in haberine göre, ailenin en küçük kızı ise babasının söylediklerine şu ifadeleri ekledi “Taliban gelmeden önce de durum çok iyi değildi, ülkede bombalar patlıyordu. Ama şimdi her şey çok daha kötü oldu. Türkiye’de eğitimime devam ediyorum. Burada doğrudan bir ırkçılıkla karşılaşmadım ancak bazı kişilerin ‘Biz mültecileri istemiyoruz’ gibi söylemlerini duyuyorum. Eskişehir’de pilotaj bölümünü okuyup pilot olmak istiyorum.”

'BURADA KADINLARIN HAKLARI VAR, O YÜZDEN MUTLUYUM'

Üniversite öğrencisi olan kız çocuklarından biri ise “Burada kadınların hakları var. Kadınlara saygı duyuluyor. Giyinme konusunda özgürler, başkaları söz sahibi değil. Ama Afganistan’da böyle bir şey yok. Başınızı kapatmak zorundasınız. O nedenle burada mutluyum” diye konuşuyor.

AFGAN KADIN POLİS DE İSTANBUL'A KAÇTI

Ailenin evinde, yalnızca 2 hafta önce Afganistan'dan aldığı vize ile havayolu vasıtasıyla Türkiye'ye gelen Afgan, göçmen, kadın bir polis ise Afganistan Cumhurbaşkanının “Hepiniz görevinizi bırakın ve gidin” çağrısında bulunmasının ardından kaçmaya karar verdiğini söyledi.

'12 YAŞININ ÜZERİNDEKİ TÜM KIZ ÇOCUKLARINI GÖTÜRÜYORLAR'

Genç kadın, “Taliban, kızları, kadınları hepsini götürüyor ve onlara çok kötü davranıyor. 12 yaşının üstündeki tüm kız çocuklarını alıkoyuyor, zorla nikâh yapıyor. Taliban gelmeden önce durum daha iyiydi ama geldiğinde her şey çok kötüleşti. Ailemi Kâbil’de bırakmak zorunda kaldım. Ablalarım ve kız çocukları, Taliban onları da alacak diye korku içinde bekliyor. Taliban benim polis olduğumu öğrenirse hem ben hem de ailem çok tehlikeli bir duruma girecek. Daha önceki akşam çok sayıda kadın polis arkadaşımın öldürüldüğünü öğrendim” dedi.

'BİZ HERHANGİ BİR PARTİNİN DEĞİL, BU MİLLETİN MİSAFİRİYİZ'

İstanbul’da gazetecilik okuyan Halid Abdo (23) Ankara’da yaşananlara atıfta bulunarak şunları söyledi:

'Suç bireyseldir. Suçu kim işlemişse cezasını o çekmeli, bir halkın tümü değil. Bireysel suçla toplum cezalandırılamaz. Önlem alınmazsa, kimi sosyal medya hesapları yine provoke edici, yalan-yanlış paylaşımlarda bulunmaya devam ederlerse benzer durumlar yaşanabilir. Bu olaylar hem Türklerin huzurunu bozuyor hem de Suriyelilerin burada yaşamasına engel oluyor. Tabii istenmeyebiliriz ama kullanılan dil yanlış. Kimileri ‘Suriyeliler ülkenin demografik yapısını değiştirmeye geldi’ diyor da ucuza çalıştırılan çocuklardan haberleri var mı? Tüm göçmenler için bir çare bulunmalı. Biz herhangi bir partinin değil, bu milletin misafiriyiz. Kardeşlik devam etmeli.'

 

 

Kaynak: Cumhuriyet

 

 

İstanbul'daki Afgan mülteciler Taliban'ı ve olayları yorumladı! ile ilgili etiketler göçmen Afganistan Taliban İstanbul afgan aile
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.