İstanbul’da kar yağışı ne zaman etkili olacak? Bu kış nasıl geçecek?

Havaların soğuduğu şu günlerde kış mevsiminin tam anlamıyla geleceği ve kar yağışının etkisinin görüleceği zamanlar merak konusu oldu. Ocak, Şubat ve Mart aylarına dikkak çeken İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, kar yağışının etkili olacağı tarihi açıkladı.

Ekim ayının ortalarına yaklaştığımız şu zamanlarda havalar yavaş yavaş soğurken, Türkiye’de kar yağışının ne zaman etkili olacağı da bir yandan merak edilmeye başlandı.

Kışlık montlar, bereler, botlar gün yüzüne çıkarken, milyonların aklındaki tek soru: 'Bu kış nasıl geçecek?'

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen meteorolojik tahminlerini açıkladı.

Ekim, Kasım ve Aralık aylarında sonbahar yaşanacağını ve yağışsız geçeceğini söyleyen Şen, bu sene kış ayının Ocak ayı itibariyle başlayacağını ve Şubat ve Mart aylarında da fazla kar yağışı olacağını aktardı.

Akıllardaki diğer bir soru ise, 'Dünyada kış nasıl geçecek?'

‘Dünyada La Nina'lı bir yıl etkili olacak.’ sözleriyle sorumuza yanıt veren Orhan Şen, ilk olarak La Nina’nın ne olduğunu anlattı:

''Dünyada La Nina'lı bir yıl etkili olacak. İspanyolca bir kelime, La Nina erkek çocuk anlamına geliyor. Böyle yıllarda dünyanın belirli bölgelerinde aşırı yağışlar meydana geliyor. Geçen sene de böyle bir tablo vardı. El Nino'da sıcaklıklar artıyor. La Nina bunu etkiliyor. Yüksek basınç ve atlantik salınımları var, bu yüksek basıncın yükselmesi veya hafiflemesi çok önemli bizim için.

Geçtiğimiz yıl da La Nina’nın etkisini yaşadığımızı söyleyen Şen, Sonbahar’da etkili olduğunun altını önemle çizerek, ‘Sonbaharda kuru bir hava bekliyoruz. Eylül kuru geçti, Ekim de öyle geçiyor. Kasım-Aralık batı bölgelerde kuru geçecek.''

Yani Ekim, Kasım, Aralık sıcaklıklar ortalamanın biraz üzerinde, yağış da biraz aşağısında olacak. Ocak ayından itibaren La Nina’nın etkisi yurtta azalıyor.

Bu demek oluyor ki, bize kuzeyden yağışlı ve soğuk hava gelmeye başlayacak. Aman Ocak, Şubat ve Mart aylarına dikkat!

Geçen sene Mart ayındaki karı hatırlıyor musunuz? İşte yine aynı manzaralar ortaya çıkabilir. Geçen seneki kar yağışlarını bu sene de taşıyabiliriz.

 

İstanbul’da kar yağışı ne zaman etkili olacak? Bu kış nasıl geçecek? ile ilgili etiketler kış kar Mart Ocak prof. dr. orhan şen soğuk hava

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.