İstanbul tanıtım filmi ve şok

Veda Kılıç

Veda Kılıç

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Twitter hesabında paylaştığı "İstanbul" tanıtım filmini izledim.

Olması gerektiği üzere bir dakikalık süreye çok şey sığdırılmış.

İnternetteki bir haber sitesinde, konu hakkında bazı bilgilere rastladım. Buna göre, yapımı iki ay, çekimleri on gün süren çalışmada, altmış saati aşan drone kullanımı olmuş. Haberde doksan kişilik bir ekibin görev aldığı ve yüzü aşkın oyuncuya yer verildiği de belirtiliyor.

Ayrıca otuz ayrı mekânda çekilen filmin yüzün üzerinde plandan kurgulandığı da yazılanlar arasında.

İzlediğim gösterimin arka planında İstanbul’a ait caddeler, sokaklar, tarihi binalar vb. mekânsal birçok şey hareketli bir müzikle akıyor.

Her sahnede değişen kadın ve erkek figürler modern bir defile sunumunu andırır hareket ve danslarla geçiş sunmuş.

Özellikle, pembe takımın üzerindeki bonus saç modeli ve daha başka sahnelerde yapılan unisex vurgu çok şaşırtıcı.

Ayrıca gün batımlı kubbe dizisinde atılan artistik taklalarla şehrin ruhu arasında da bir alaka kuramadım. Tıpkı akışın genelinde yaşadığım gibi!

Doğu- Batı arasında sadece jeostratejik açıdan değil, dünya mirası olarak da önemle duran İstanbul, sadece bir şehir değil.

600 yıl hüküm süren ve üç kıtaya yayılıp 72 milleti bir arada tutma başarısı göstermiş Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezi… Doğal güzelliğinin yanı sıra, yıkılan Bizans İmparatorluğu’nun Osmanlı’ya mal olmuş eserlerini de sergileyen eşsiz bir saha.

Say say bitmez zenginliği ile her adımında Konstantinopolis’i İslambol; İslambol’u da İstanbul yapan zenginlikle dolu şehrin tanıtımı, hali hazır tablodakinden çok daha fazla itina gösterilmesi gereken bir konu.

Değişim hızının etkisi ile geleneksele farklı yaklaşımlar geliştirmek elbette yanlış değil. Fakat görsel etki gücünün ayyuka çıktığı çağda bir dakikalık gösterim bin yıkım anlamına da gelebilir.

Daha dün kırmayı başardığımız Ayasofya zincirinin, popüler kültür marifetiyle geri gelmesi ihtimal dışı değil. Bu nedenle hepimizin çok daha dikkatli ve ülke ile ilgili meselelerde fazlasıyla özenli olması gerekir.

Diğer Yazıları