İstanbul Boğazı'na alternatif olarak görüyorlardı: Dedeağaç Limanı için flaş hamle

Yunanistan'ın İstanbul Boğazı'na alternatif olarak gördüğü ve bu şekilde Türkiye'yi etkisiz kılmayı düşündüğü Dedeağaç Limanı için flaş bir karar çıktı. Atina yönetimi limanın özelleştirilmesini durdurma kararı aldı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, limanın stratejik önemine dikkat çekerek, "Dedeağaç, stratejik ve jeopolitik olarak o kadar büyük bir öneme sahip ki, yetkisi Yunan halkına bağlı kalmalıdır" şeklinde konuştu.

Yunan Kathimerini Gazetesi, Yunanistan'ın kuzeyinde yer alan DedeağaçLimanı'nın özelleştirilmesinin durdurulduğunu ve limanın çoğunluk hissesinin satışına ilişkin ihalenin iptal edileceğini yazdı.

ANT 1 radyosuna röportaj veren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise "jeopolitik gelişmelerin" kendilerini özelleştirme kararı konusunda yeniden düşünmeye sevk ettiğini belirtti ve "Dedeağaç, stratejik ve jeopolitik olarak o kadar büyük bir öneme sahip ki, yetkisi Yunan halkına bağlı kalmalıdır" dedi.

ABD VE YUNANİSTAN ARASINDAKİ YAKINLAŞMANIN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ

Dedeağaç, son dönemde ABD ile Yunanistan arasında gözlenen yakınlaşmanın en önemli sembollerinden biri olarak nitelenebilir.

ABD ile Yunanistan arasında 1990 tarihli savunma işbirliği anlaşmasının kapsamı 5 Ekim 2019 tarihinde imzalanan bir protokolle genişletilmiş, böylelikle ABD’ye Yunanistan’da bir dizi yeni askeri kolaylık sağlanmıştı.

DEDEAĞAÇ ATİNA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Hem bu anlaşma hem de limanın son dönemde NATO kuvvetleri için bir tedarik üssü işlevi görmesi Dedeağaç'ı daha kıymetli hale getirirken Yunan hükümeti ayrıca buraya sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) tesisleri kurarak, limanı potansiyel bir enerji merkezine dönüştürmeyi planlıyor

TÜRKİYE'YE ALTERNATİF OLMAK İÇİN KİLİT OLARAK GÖRÜYORLAR

Kathimerini Gazetesi geçtiğimiz günlerde yazdığı bir analizde Dedeağaç'taki limanın Ukrayna'ya silah göndermek için kullanılmasıyla İstanbul Boğazı'na alternatif olduğunu ve bu durumun Türkiye'yi NATO planlaması içinde etkisiz kılabileceğini iddia etmişti.

Türkiye güvenlik kaynakları, 18 ve 21 Eylül tarihlerinde Atina'nın uluslararası anlaşmalar gereği askerden arındırılmış olması gereken Midilli’ye 23, Sisam’a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç taşıdığını ortaya çıkarmıştı. Zırhlıların, ABD tarafından Yunanistan'a hibe edilen ve Dedeağaç Limanı’na gönderilenlerden olması özellikle dikkat çekti.

İstanbul Boğazı'na alternatif olarak görüyorlardı: Dedeağaç Limanı için flaş hamle ile ilgili etiketler Yunanistan Kiriakos Miçotakis
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.