İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir? Başvurusu, Evrakları 2022

İşsizlik maaşı vatandaşların çalışamama durumunda hayatlarını devam etmesi adına düzenli yatırılmaktadır. Peki, 2022 işsizlik maaşı şartları, başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…

İşsizlik maaşı şartlarını vatandaşların, çalışamama durumunda hayatlarını devam ettirebilmek adına alacakları yardım için eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekir. İşsizlik ödeneği diğer adıyla işsizlik maaşı için şartlar şöyledir:

  • Kendi isteği dışında işsiz kalanlar,
  • İşsiz kalmadan önceki 120 gün boyunca çalışmış olması,
  • İşsiz kalmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün boyunca sigortalı çalışıp, işsizlik primini ödemiş olması,
  • İşsiz kaldıktan sonraki 30 gün içinde en yakın İşkur birimine online veya şahsen başvurmak.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Gerçekleşir?

İşsizlik ödeneği alabilecek yeterli şartları sağlayan adaylar için şartlarda da bahsedildiği gibi bir zaman kısıtlaması verilmiştir. İşsizlik maaşı başvurusu için kişi 30 gün içinde bulunduğu yerdeki İşkur birimine müracaatta bulunmalıdır. İşkur‘a şahsen gelerek de başvuracağı gibi elektronik ortamdan da İş ve İşçi Bulma Kurumunun web adresi üzerinden başvurabilir. Ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer haller dışında 30 gün içinde başvurulmaması halinde, gecikilen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. Bu yüzden vatandaşların bu süre zarfında başvuru yapmaları büyük önem arz etmektedir. Ayrıca bu kişiler vekaletname ile de başvuru yapamazlar.

İşsizlik Maaşı Başvurusunda Gereken Evraklar Nelerdir?

Nakit, para günümüz toplumları için; kişinin kendisinin, ailesinin, çevresinin kısacası kendi mikro sisteminin yaşam kalitesini artırmak için en gerekli olan şeylerden biridir. Bu mikro çevrelerin birbiriyle kaynaşmasıyla makro çevreler; bunlarla birlikte de toplum oluşur. Eğer bu toplumun küçük bir kısmı ekonomik yönden zarar almışsa bu beraberinde sosyal eksiklikleri, eğitim sıkıntılarını, sağlık sorunlarını getirir. Bu yüzden çalışmayan toplumlar, gelişmemiş toplumlar gibi görülür.

Kişi kendi isteği dışında işinden ayrılmak zorunda kaldığında toplumdan geri kalmaması, yaşam kalitesini asla kaybetmemesi için işsizlik maaşını almak zorundadır. Şartları sağladıktan sonra başvuracağı İşkur birimine vermesi gereken evrakları tamamlamalıdır.

İşkur maaşı başvurusunda gereken evraklar:

  • Nüfus Cüzdanı
  • İşten ayrılış bildirgesi
  • İşsizlik maaşı başvuru formu
  • İşsizlik maaşı dilekçesidir.

İşsizlik Sigortası Nedir? İşsizlik Sigortası Kapsamında Kimler Bulunur?

Bir işyerinde çalışırken her türlü yeterliliğe ve azme sahip olduğu halde, işinde bir aksaklık veya gecikme yapmadığı halde; işini kaybeden sigortalılara uğradıkları maddi kayıp için belli bir süre ve ölçüde karşılanmasına işsizlik sigortası denir. İşsizlik sigortası kapsamında bulunan vatandaşlar aşağıdaki gibidir:

  • Belli bir iş sözleşmesi ile çalışan sigortalı vatandaşlar,
  • Banka sandıklarına dahil olan sigortalılar dahildir.
  • Eğer isterlerse de part-time iş sözleşmesine sahip olan sigortalı çalışanlar, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı taşımacılık sektöründe olup ; aylık 10 günden az çalışan vatandaşlar da kapsama dahil olabilir.

İşsizlik Maaşı Alan Vatandaşlara Hangi Hizmetler Verilir?

İşsizlik maaşı almak sadece ödenek almakla ilgili değildir; daha ziyade gelir kaybı oluşabilecek olan vatandaşı ve haklarını korumak, bu kayıp anında gelişmesine imkan sağlamaktır. İşsizlik maaşı alan vatandaşlara verilen hizmetler arasında maaş, genel sağlık sigortası primi, yeni bir iş bulma, yeni meslek edindirme veya mesleğini geliştirme eğitimi vardır. Bu haklarını geri kazanan vatandaş toplum için geri kazanılan önemli bir figür halini alır.

Maaşın Başvuru Sonucu Nasıl Sorgulanır?

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir? Başvurusu, Evrakları 2022

İşsizlik maaşı başvurusu sonucu, başvurulan ayın sonuna doğru belli olur. İşsizlik maaşı şartlarını sağlayan bireyler için sonuçlar e-devletten veya alternatif olarak en yakın PTT kurumundan veya telefondan ALO 170 aranarak öğrenilebilir. E-devletten İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama kısmından, e-devlet T.C. Kimlik Numarası ve e-devlet şifresiyle giriş yapılarak öğrenilir.

2022 İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı hesaplaması yıldan yıla hatta aydan aya asgari ücrete bağlı olarak; asgari ücret almıyorsa da maaşı üzerinden bir değerlendirme ile değişmektedir. İlk olarak son dört aylık prime bağlı getirisi ile günlük ortalama kazancının yüzde 40’ı günlük işsizlik ödeneği olarak açıklanıyor. Böylece bu tutar aylık asgari ücretin brüt miktarının yüzde 80’ini geçemiyor. Bu ödenek aynı zamanda damga vergisi hariç herhangi bir vergiye de tabi olmuyor.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süreyle Verilir?

İşsizlik maaşı süresi , değişmekle birlikte 180,240 ve 300 gün gibi 3 kategoriyle sınırlandırılıyor. İşsizlikten önceki son 3 yıl içinde:

  • Son 600 gündür çalışmaya devam edip primlerini yatırmış olan işsizlere 180 gün,
  • Son 900 gündür çalışmaya devam edip primlerini yatırmış olan işsizlere 240 gün,
  • Son 1080 gündür çalışmaya devam edip primlerini yatırmış olan işsizlere 300 gün boyunca işsizlik maaşı verilir.

İşsizlik Maaşı Nasıl İptal Edilir?

İşsizlik maaşı alıp da süresi dolmadan yeni bir işe girebilen vatandaşlar veya yaşlılık maaşı bağlanan vatandaşlar ceza almamak için işsizlik maaşını iptal etmelidirler. İşsizlik maaşı iptali vatandaşların haklarını korumak için, işsiz vatandaşa çeşitli yollar sunar. İlki İşkur ‘un web sitesi üzerinden dilekçe hazırlayıp yollamak, ikincisi de İşkur’ a şahsen gitmektir. İşsizlik ödeneği alan vatandaş yukarıda bahsedilen durumlarda çoğunlukla e-devlet sisteminden takip edildiği için görülüp kesilir. Eğer kesilmezse bireyin kendisinin iptal basamaklarını yapması beklenir, yapmaz ise borç çıkarılır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Dondurulur?

İşsizlik maaşı alan bireyler çeşitli sebeplerle ödenekleri dondurmak isteyebilir. En önemli sebeplerinden biri yeni bir işe başlanmasıdır. E-devlet hesabı olan bireylerin maaşları otomatik olarak durdurulabilir. Askerlik, sigortalı çalışma gibi diğer sebeplerle işsizlik maaşını dondurmak isteyen vatandaşlar İşkur müdürlüğüne dilekçe vermelidirler. İşten çıkarılma durumlarında veya askerden geri dönüldüğünde işsizlik maaşı haneye gelmeye devam eder. İşsizlik maaşı dondurma süreleri genellikle kişi bazlı olarak değişir. Örneğin askerden gelen bir vatandaşın ortalama 6 ay gibi bir süre dondurulmuş halde olsa da maaşları, iş bulanlar için süre daha uzun veya daha kısa olabilir.

İşsizlik Maaşı Kesintisi Neden Olur?

İşsizlik maaşını bireylerin kendileri dondurup, iptal edebildikleri gibi; İşkur tarafından da kesintiler yapılabilir. Bu tarz kesintiler genelde bireyin kendi hatalarından ve kararlarından   kaynaklanmaktadır. İşsizlik maaşı kesilmesinin sebepleri şunlardır:

  • İşkur’un teklif ettiği; bir önceki çalışma şekline yakın, ikamet edilen yerde (aynı belediye hizmet sınırları içinde olmak koşuluyla) olan işin sebepsizce reddedilmesi,
  • İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı çalışmasının tespit edilmesi halinde ödenek tekrar başlatılamamak şekliyle kesilir.
  • Yaşlılık maaşı bağlanan bireyler de ‘Emekli’ sınıfına dahil olup işsizlik maaşı kesilir.
  • Meslek geliştirme, edinme, yetiştirme eğitimini sebepsizce reddedenlerle, İşkur’un yaptığı çağrılara bakmayan, belgeleri belli bir süre içinde ulaştırmayanların da maaşları kesintiye uğrar. Ancak yaşlılık ve bu bahsedilen kişisel sıkıntılarda maaş tekrardan başvurulup, bağlanabilir.

İşsizlik Maaşı Nereye Yatırılır?

İşsizlik maaşı bağlanan kişilerin maaşları, bağlandıktan sonraki her ayın 5’inde kendi hesaplarına yatar. Sigortalı işsizlerin kendilerine ait olan hesaplardan, Banka Hesap Numaraları aracılığıyla; eğer hatalı numara verilmişse de şahsen PTT Bankasına gidip T.C. Kimlik numarasını söyleyerek maaşlarını çekebilirler.

2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Günden güne değişmekte olan asgari ücret ile aynı zamanda işsiz sayısı da artıyor. İşsiz vatandaşlar soluğu İşkur gibi güvenli ve bakanlığa bağlı kurumlarda alıyor İşkur’a kayıtlı olan ve iş arayan işsiz sayısı 3 milyonu aşmış durumda. İşsizlik maaşı şartlarını sağlayan kişiye yatırılan işsizlik maaşı 2022 yılında ise en düşük işsizlik maaşı; 2137 lira, orta kademe işsizlik maaşı 2541 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 4272 lira idi ancak son açıklanacak rakamlara göre işsizlik maaşının 5137 Türk Lirası olması bekleniyor.

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir? Başvurusu, Evrakları 2022 ile ilgili etiketler işsizlik maaşı işsizlik
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.