İşsizlik maaşı ne kadar 2020? İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır?

Ülkemizde yapılan yardımlardan biri de işsizlik maaşıdır. Diğer adıyla da işsizlik ödeneği olarak bilinir. İşsiz kalanlar için belirli şartları taşımaları halinde işsizlik maaşı verilmektedir. İşsizlik maaşı denetlemeleri İŞKUR tarafından yapılmaktadır. İşsizlik maaşı ne kadar 2020? Ve işsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır? Soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen soruların yanıtları.

İşsizlik maaşı, bir işçinin çalıştığı iş yerinden çıkarılması ve yasayla belirlenen şartları taşıması halinde belirli sürede ve belirli oranda yapılan ödeme türüdür. İşsizlik maaşı başvuru, itiraz gibi işlemleri İŞKUR tarafından yapılmaktadır. Her yıl işsizlik maaşı belirli miktar artarak işsizlik maaşını almaya hak kazanan kişilerin hesaplarına yatırılır. İşsizlik maaşı ile ilgili merak edilen sorulara değineceğiz. 2020 işsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik maaşı hesaplama işlemleri.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR 2020?

İşsizlik maaşı her yıl belirli oranda artarak işsiz kalan işçilerin hesabına yatırılmaktadır. Bu yüzden her sene işsizlik maaşı ne kadar sorusu merak edilen konulardan biri olmaktadır. 2020 işsizlik maaşı oranları da belirlenerek İŞKUR tarafından açıklandı. Asgari ücretler çalışan bir işçinin işsizlik maaşı 1.168,27 TL olarak belirlendi. Son 4 ay 3.500 TL ile çalışan bir kişinin ise 1.389,37 TL olarak belirlendi. Bu ödemeler damga vergisinin alınması ile beraber işçiye geçen net paradır. İşsizlik maaşı almak için işsiz kalan çalışanların İŞKUR üzerinden başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Gerekli evrakları tamamlayarak başvuru da bulunabilirler. Başvuru sonuçları yine İŞKUR üzerinden duyurulur.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA

İşsizlik maaşı belirli kurallara göre hesaplanmaktadır. İşçinin aldığı maaş burada önemlidir. Asgari ücret ile çalışan kişinin işsizlik ödeneği farklı olurken, daha yüksek maaşla çalışan işçinin işsizlik maaşı daha yüksek olmaktadır.

İşsizlik maaşı hesaplaması yaparken şunlara dikkat edilir: 

  • Günlük işsizlik ödeneği
  • Sigortalının son dört aylık prime esas kazançları
  • Günlük ortalama brüt kazancının %40’ı

 

Sigortalı işçinin son dört aylık prime esas kazancı hesaplanır. Hesaplanan ise günlük ortalama brüt kazancın yüzde 40'ı olarak belirlenir. Bu tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçememektedir. Ayrıca işsizlik maaşı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye uğramadan yatırılır. 

Buna göre 2020 yılı için aylık işsizlik ödeneği hesabı şu şekildedir:

 

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması

Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı

Damga Vergisi

Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı

Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan

2.943,00

1.177,20

8,93

1.168,27

Son 4 Ay 3.500 TL ile Çalışan

3.500,00

1.400,00

10,63

1.389,37

Son 4 Ay 6.000 TL ile Çalışan

6.000,00

2.354,40 (*)

17,87

2.336,53

2020 yılında brüt asgari ücret 2.943,00 TL'dir.

 

İşsizlik maaşı nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez olduğunu da söylemekte fayda var.

İşsizlik maaşı ne kadar 2020? İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır? ile ilgili etiketler İşsizlik maaşı ne kadar 2020? İşsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır? Günlük işsizlik ödeneği işsizlik maaşı hesaplama
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.