İsrailli 'casus' yazılım şirketlerinin sadık müşterisi: Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'ın İsrailli casusus yazılım şirketleriyle kurduğu başka bir ilişki daha ortaya çıktı. Daha önce Cemal Kaşıkçı suikastiyle ilgili İsrail merkezli bir casus yazılım şirketinin adı geçmişti. Suudi Arabistan'ın Quadream isimli bir başka şirketin daha müşterisi olduğu ortaya çıktı. Suudi yönetiminin İsrail'den aldığı yazılımları baskıcı rejimini sürdürmek için kullandığı belirtiliyor.

 

İsrail merkezli Haaretz gazetesi 'Suudi Arabistan'ın 2019'dan beri İsrail'den casus yazılım satın aldığını aktardı. Haberde, 2019'dan bu yana İsrailli 'Quadream' şirketinin Suudi Arabistan'a casus yazılımlar sattığının altı çizildi. 

2016'da kurulan Quadream isimli şirketin bazı şüpheli özellikleri olduğu iddia edildi.  Başkent Tel Aviv yakınlarındaki Ramat Gam'daki ofisinde herhangi bir tabela bulunmayan şirketin bir internet sitesi de bulunmuyor. Biri İsrail askeri istihbaratından emekli 3 kişinin ise şirketin ürünlerini Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki InReach isimli şirket üzerinden yurtdışına sattığı da öğrenilen bilgiler arasında. 

Siber güvenlik firması Quadream'in insanların cep telefonlarına sızmaya ve cihazları hackleme amacıyla yazılım üretmeye odaklandığı kaydedilirken, Suudi Arabistan'ın İsrailli firmanın müşterileri arasında olması gözlerden kaçmadı.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ VE İSRAİLLİ NSO GROUP

İsrail ile Suudi Arabistan'ın bu örtülü ortaklığı daha önce de açığa çıkmıştı. Yakın geçmişte  başka bir İsrail şirketi, muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da Suudi Arabistan tarafından öldürülmesi ile gündeme gelmişti. İsrailli başka bir siber teknoloji firması olan NSO Group'a ait bir casus yazılımın ismi, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili gelişmelerde geçmişti. 

ARKADAŞININ TELEFONUNA SIZMIŞLAR

Kaşıkçı'nın Kanada'da yaşayan arkadaşı Suudi aktivist Ömer Abdülaziz, telefonuna İsrailli şirkete ait casus yazılımın yüklendiğini dile getirmişti.

Abdulaziz, casus program sayesinde Kaşıkçı ile yaptığı konuşma ve yazışmaların ortaya çıktığını, Suudi gazetecinin bu konuşma ve yazışmalar sebebiyle öldürülmüş olabileceğini ifade ederek Aralık 2018'de NSO Group hakkında dava açmıştı.

DELİL SUNULMADIĞI İÇİN MAHKEME REDDETTİ

Tel Aviv Bölge Mahkemesi, söz konusu davayı, "casusluk amacıyla bir insan hakları savunucusunun telefonunun hacklenmeye çalışıldığı ve bu girişimin ardında NSO Group'un olduğuna yönelik iddialara ilişkin herhangi bir delil sunulmadığı" gerekçesiyle reddetmişti.

ABD’li Ulusal Güvenlik Ajansının eski çalışanı Edward Snowden, İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinde yayımlanan röportajında, "Eğer NSO, Pegasus teknolojisini, geçmişi insan hakları ihlalleriyle dolu Suudi Arabistan’a satmamış olsaydı Cemal Kaşıkçı şu an hayatta olabilirdi." demişti.

WHATSAPP DA NSO'DAN DAVACI OLDU: 1400'DEN FAZLA KİŞİYİ İZLİYORLAR

Sosyal iletişim ağı WhatsApp da NSO Group hakkında, şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığını, 20 ülkede, aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu 1400'den fazla kişiyi izlediğini öne sürerek dava açmıştı.

NSO GROUP: 'TERÖRE KARŞI KOLLUK GÜÇLERİNE DESTEK VERİYORUZ'

NSO Group ise hakkındaki tüm suçlamaları reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini" ileri sürüyor.

İsrailli 'casus' yazılım şirketlerinin sadık müşterisi: Suudi Arabistan ile ilgili etiketler İsrail Suudi Arabistan Cemal Kaşıkçı casus yazılım
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.