"İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu uygulansın"

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, BMGK'ya "savaş suçu" işlemekle suçladığı İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu uygulaması çağrısı yaptı. İsrail'in saldırılarına değinen el-Maliki, "Hanginizin uyanacağını bilmeden uyumanın ne anlama geldiğini düşünün" dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) "savaş suçu" işlemekle suçladığı İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu uygulaması çağrısı yaptı.

"İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu uygulansın"

İsrail ve Filistin arasında giderek yükselen tansiyon ve Gazze'ye yönelik hava saldırılarını görüşmek için 3. kez toplanan BMGK'ya seslenen Maliki, Filistin halkının katlanmak zorunda kaldığı dehşetin kelimelerle tarif edilemeyeceğini söyledi.

Beş aylık bir bebeğin tüm ailesini İsrail saldırılarında kaybettiğini anlatan Maliki, İsrail'in "savaş suçu ve insanlığa karşı suç" işlediğini belirterek, "Hanginizin uyanacağını bilmeden uyumanın ne anlama geldiğini düşünün. İsrail, Gazze'deki Filistinlileri birer birer öldürüyor. İsrail halkımıza zulmediyor, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işliyor." ifadelerini kullandı.

Maliki, BMGK'nın elinde İsrail'in işgaline son vermesi ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptırım, silah ambargosu uygulama ve Filistinliler için uluslararası koruma sağlama gibi araçlar olduğunu hatırlattı.

Riyad el-Maliki, Konsey üyelerine, "Kendinizi neden bizim yerimize koymuyorsunuz? Ülkeniz işgal altında olsa, halkınız zulme uğrasa, katledilse ne yapardınız? Bağımsızlığınız için zulme son vermek için ne yapardınız?" sorusunu yöneltti.

Filistin'in özgürlüğünün barışa giden tek yol olduğunu vurgulayan Maliki, BMGK'ya bu yasal ve ahlaki sorumluluğu yerine getirmek için harekete geçme çağrısı yaptı.

 

BM TEMSİLCİLERİNİN AÇIKLAMALARI

- İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney BMGK’da yaptığı konuşmada, Filistin'deki şiddetin "bir an önce" sona ermesine yönelik çağrıda bulunarak, çocuklara savaş içeren bir tarih verilmesini istemediğini ve BMGK’nin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

- BM Birleşik Krallık Temsilcisi Dame Barbara Woodward BMGK toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin'deki şiddetine yönelik son derece endişe duyduğunu ve insani durumun iyileştirilmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, Ramazan Bayramı sırasında gerçekleşen bu kabul edilemez hak ihlallerinin durdurulması için en iyi yolun iki devletli çözüm olduğunu ifade etti.

- BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya, Filistin'deki katliamın hemen sona erdirilmesi çağrısında ve iki devletli çözüm önerisinde bulunarak, Filistin halkının insan haklarını savunan barışçıl protestoları desteklediğini belirtti.

- İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney BMGK’da yaptığı konuşmada, Filistin'deki şiddetin "bir an önce" sona ermesine yönelik çağrıda bulunarak, çocuklara savaş içeren bir tarih verilmesini istemediğini ve BMGK’nin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

- BM Fransa temsilcisi Nicolas de Riviere BMGK toplantısında yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da İsrail ve Filistin arasında yaşanan şiddetten, bunun devam etmesinden oldukça endişe duyduğunu ve barışı sağlamanın BMGK'nın ortak sorumluluğu olduğunu ifade ederek, iki devletli çözüm önerisinde bulundu.

 

"İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu uygulansın" ile ilgili etiketler Filistin Birleşmiş Milletler İsrail Yaptırım riyad el maliki bmgk
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.