İsrail'e silah satan Biden'dan Gazze’ye ‘insani yardım’ sözü

İsrail’in Gazze'de yaptığı katliam boyunca terör eylemlerine destekte bulunan ABD Başkanı Joe Biden, ateşkes kararı sonrası yaptığı açıklamalarla tepkileri üzerine çekti. İsrail’e silah satan Biden, şimdi ise Gazze’ye ‘insan yardım’ sözü verdi.

ABD Başkanı Joe Biden; İsrail'in Gazze'ye yönelik terör eylemlerini durdurma kararı sonrası ateşkese ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. "Az önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüm. Sabah da Mısır Başbakanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmüştüm. Başbakan Netanyahu beni 2 saatten az bir süre içinde başlayacak karşılıklı şartsız ateşkes sağlandığına dair bilgilendirdi. Mısırlılar da bize, Hamas ve Gazze'deki diğer grupların buna razı geldiğini bildirdi." ifadelerini kullanan Biden, ateşkesten duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

İSRAİL'E TAM DESTEK

İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamı boyunca tam destek veren, sivil ölümlerini "meşru müdaafa" olarak tanımalayan ve İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışında bulunan Biden, bir kez daha terörü destekleyen ifadeler kullandı. Biden, "ABD, İsrail'de masum sivillerin canını alan Hamas ve diğer Gazze merkezli terör gruplarının roket saldırılarına karşı İsrail'in meşru müdafaa hakkına tam destek veriyor." diye konuştu.

Biden, Netanyahu'nun kendisine "Demir Kubbe" hava savunma sistemi konusundaki şükranlarını sunduğunu belirterek, "Netanyahu'ya gelecekte savunma ve güvenliklerinin sağlanması için İsrail'in Demir Kubbe sisteminin yenilenmesine tam desteğimiz olduğunu söyledim." dedi.

İKİYÜZLÜ YARDIM SÖZÜ

Gazze halkına insani ihtiyaçlarının ulaştırılması için bir an önce harekete geçeceklerini belirten Biden, "Bölgedeki çatışmalar, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin trajik şekilde ölümüne yol açtı. İsrailli ve Filistinli tüm ailelere en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Biden, "Filistinli ve İsraillilerin eşit derecede, güven ve emniyette yaşamayı, özgürlük, refah, demokrasinin tadını çıkarmayı eşit derecede hak ettiğine inanıyorum. Bu süreçte yönetimim sessiz yoğun diplomasisini sürdürecektir. Gerçekten ilerleme için olanağımız olduğuna inanıyorum ve bunun için çalışacağım." dedi.

ATEŞKES KARARI...

İsrail medyası İsrail Güvenlik Kabinesi'nin, Gazze Şeridi'ndeki 11 günlük askeri harekatı sona erdirmek için ateşkesi onayladığını duyurdu.

İsrail medyası, ateşkesin gece 2'de başlayacağını duyururken, ​Reuters'a konuşan bir Hamas yetkilisi de ateşkesin bu gece saat 02.00'de başlayacağı bilgisini doğruladı.

Kabinenin ateşkes oylamasını oy birliğiyle kabul ettiği ve Gazze'den İsrail'e atılan roket atışlarının son bulması şartının yer aldığı ifade edildi.

İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonlandırılıp ateşkesi görüşmek üzere yerel saatle 19:00'da toplanmıştı.

Gazze'ye yönelik 10 Mayıs'tan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 65'i çocuk, 39'u kadın 232 Filistinli hayatını kaybetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki bugün, İsrail'in ve Hamas'ın artık çatışmaların sona erdirilmesi yönünde pozisyon almaları gerektiğini vurgulamıştı.

İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşması saat 02.00'de yürürlüğe girdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkesi memnuniyetle karşıladı, taraflara ateşkesin uygulanması çağrısı yaptı.

İsrail'e silah satan Biden'dan Gazze’ye ‘insani yardım’ sözü ile ilgili etiketler ABD Filistin İsrail Joe Biden ateşkes
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.