İsrail'de yakın zamanda iç savaş çıkabilir!

İsrail'in, içinde feministlerin, sosyalistlerin ve Müslümanların da bulunduğu 8 partili yeni hükümetinin adının 'Değişim Bloğu' olması normal. Yeni hükümet, ülkede birçok şeyi değiştirecek. 12 yıl süren İsrail politikalarını değiştirmek yeterince zorken, Netanyahu ve destekçilerinin kışkırtmaları sonucunda İsrail Güvenlik Servisi 'iç savaş uyarısı' yaptı.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun coğrafyaya kan ve gözyaşı getiren 12 yıllık döneminin sonu gelmek üzere

Merkez sol Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid ile aşırı sağcı görüşleriyle öne çıkan Yamina'nın lideri eski özel kuvvetler komandosu Naftali Bennett, birlikte koalisyon hükümetini kuracak sayıya ulaştıklarını açıklamıştı.

SHIN BET: İÇ KARIŞIKLIK YAŞANABİLİR

İsrail'de önemli güvenlik kaynaklarından, 12 yıldır iktidarda bulunan aşırı sağcı Likud partisinin lideri Netanyahu'nun koltuğunu kaybetmesiyle birlikte ülkede şiddet yaşanabilme ihtimalinin güçlü olduğuna dair uyarılar yapılmaya başlandı. 

İsrail'de yakın zamanda iç savaş çıkabilir!

Ülkedeki iç güvenlik servisi Shin Bet'ten gelen açıklamada, İsrail'deki şiddet içeren söylemlerdeki artışa dikkat çekildi. Başkan Nadav Argaman, hükümetin değişim sürecinde iç karışıklık yaşanabileceği konusunda uyardı.

'AŞIRI ŞİDDET İÇEREN SÖYLEMLERDE ARTIŞ TESPİT ETTİK'

Argaman, isim veya adres göstermeden, "Son dönemde, özellikle sosyal ağlarda aşırı şiddet içeren ve kışkırtıcı söylemlerde artış tespit ettik." açıklamasını yaptı ve devam etti: "Bu söylem, belirli gruplar veya bireyler arasında fiziksel zarara bile yol açabilecek şiddet içeren ve yasa dışı faaliyetlere izin veren bir söylem olarak yorumlanabilir." Argaman sözlerini ''Birilerinin canı yanmadan önce bu söylemleri sonlandırın!' diyerek tamamladı.

İSTİHBARAT BENNETT'İN GÜVENLİK SEVİYESİNİ ARTIRDI

Sağcı Yamina lideri eski komando Naftali Bennett'in merkez sol Yesh Atid lideri Yair Lapid, Müslüman Ra'am partisi, feminist aktivist İşçi Partisi gibi partilerle birlikte Netanyahu'ya karşı koalisyon oluşturma kararını açıklamasının ardından, İsrail istihbarat  servisleri Bennett için güvenlik seviyesini artırdı.

8 partiden oluşan, 'Değişim Bloğu' ismini kullanan yeni hükümet henüz yemin ederek göreve başlamadı ancak Shin Bet Başkanı Argaman, siyasi ve dini liderleri sorumluluk göstermeye ve olası kışkırtmaları yumuşatmaya çağırdı.

1995 YILINDA BAŞBAKANA DÜZENLENEN SUİKASTİ DE NETANYAHU KIŞKIRTMIŞ

İsrail'de iç karışıklıkla ilgili uyarının, eski İsrail Başbakanı İzak Rabin'e 1995 yılında aşırı sağcı bir Yahudi’nin düzenlediği suikastı hatırlattığı belirtildi.

İsrail'de yakın zamanda iç savaş çıkabilir! - Resim : 2

İsrail soluna göre, suikasttan önceki kışkırtmada büyük rol oynadığı gerekçesiyle dönemin muhalefet lideri olan Netanyahu suçlu.

Netanyahu suçlamayı şiddetle reddedip ve Rabin'in öldürülmesini defalarca kınamıştı.

DEĞİŞİM BLOĞUNA HALKIN DESTEĞİ NE KADAR?

Lapid ve Bennett, 8 partiden oluşan "birlik hükümetlerinin" İsrailliler arasındaki derin siyasi bölünmeleri iyileştireceğini ve nefreti sona erdireceğini umduklarını söylüyor.

İsrail'de yakın zamanda iç savaş çıkabilir! - Resim : 3

İsrail'in N12 televizyonu tarafından sonuçları paylaşılan bir anket, İsrail halkının yüzde 46'sının Bennett-Lapid koalisyonunu desteklediğini gösteriyor.

Yüzde 38, iki yıl içinde 5'inci kez erken seçime gidilmesini isterken, yüzde 15 ise görüş bildirmedi.

İsrail'de yakın zamanda iç savaş çıkabilir! ile ilgili etiketler Orta Doğu İsrail Netanyahu koalisyon iç savaş
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.