"İsrail'de iç savaş çıkabilir"

Kovid-19 salgını nedeni ile alınan önlemleri adaletsiz bulan İsraillilerin Başbakan Netanyahu'ya tepkileri artıyor. Gösterilerin merkezinde ise salgın gerekçesi ile kapatılmaya çalışılan soruşturmalar da bulunuyor. Netanyahu'nun oğlu ile taraftarlarının protestocularla dalga geçmesi ise öfkeyi daha da artırdı. İsrail'in etkili gazetelerinden Haaretz'de yazan Ravit Hecht gelişmeler ışığında çarpıcı bir iddiada bulundu. Hecht İsrail'in büyük bir hızla iç savaşa doğru sürüklendiğini ileri sürdü

İsrail'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeni ile alınan önlemlerin adaletsizliği ile ilgili tepkiler ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kapatmaya çalıştığı soruşturmalar, ülkede tam anlamıyla kaosa yol açtı.

YAİR NETANYAHU GÖSTERİCİLERLE DALGA GEÇTİ

Netanyahu'nun oğlu Yair de babasını protesto eden öfkeli kalabalıklarla dalga geçti. Bu protestocuların öfkesini daha da körükledi. 

Protestocuların babasını eğlendirdiğini söyleyen Yair, öfkeli kalabalıklar için 'uzaylılar' ifadesini kullandı. 

Sosyal paylaşım sitelerinde dolaşan bir görüntüde ise bir kadının protestoculara 'canavar' diye seslendiği görüldü. Birçok Netanyahu taraftarlarının da bu ve benzer paylaşımlarla öfkeli kalabalıkla alay ettiği görülüyor.

İşte bu atmosfer içindeki İsrail'in etkili gazetelerinden Haaretz'de, Ravit Hecht imzası ile durumun ciddiyetini ortaya koyan çarpıcı bir makale yayımlandı.

'İsrail'de protestolar durdurularak, iç savaşa doğu bir adım daha atılıyor' başlıklı makalede, Hecht, 'Yair'in babasının artık eğlenemeyeceğini' ifade etti. 

İsrail hükümeti yeni tip koronavirüs ile mücadele için çıkartılan bir kanunla özel yetkiler kazanmıştı. Kanunda çarşamba sabahı erken saatlerde geçirilen bir değişiklik sonucunda tüm eylemlere yasak getirildi.

"AMAÇ NETANYAHU'YA KARŞI GÖSTERİLERİ ENGELLEMEK"

Ravit Hecht, bu toplantı yasağının koronavirüsün yayılmasını önlemek için mantıklı bir hareket olduğunu fakat, bu değişikliklerin temel amacının Netanyahu'ya karşı gösterileri engellemek olduğunu ifade etti.

"İsrail'de iç savaş çıkabilir"

"HAMLELERİN MANTIKLI HİÇBİR YANI YOK"

Hükümetin hamlelerinin mantıklı hiçbir yanı olmadığını savunan Hecht, bir yandan enfeksiyon riski taşımayan özel araçların konvoylarının protestosuna bile müsade edilmediğini, diğer yandan çeşitli Hasidik mezheplerince koronavirüs kısıtlamalarının topluca göz ardı edilmesine izin verildiğine dikkat çekti.

Ravit Hecht, heterojen ultra-Ortodoks topluluğunun belirli kesimlerinde yaygın olan bu acımasız kanunsuzluğun her şeyden önce kurallara riayet etmeye çalışan fakat iradeleri dışında bu hastalığın pençesine düşen insanları, topluluk üyelerini feda ettiğini ifade etti.

Hecht, kimi hedef alırsa alsın, İsrail'in böylesi acımasız kanunlar raddesine ulaşmış olmasının arkasında hükümetin başarısızlığı olduğunu savundu. Hecht, koronavirüsle yaşamayı bir şekilde başaran ülkelerin hükümet ve halk arasındaki güven düzeyi açısından dikkate değer olduğuna işaret etti.

İSRAİL'DE İÇ SAVAŞ MI ÇIKACAK?

Star Gazetesi'nin haberine göre, Hecht, İsrail toplumunun ekonomik ve toplumsal durumunu, fiziksel ve zihinsel sağlığını etkileyen korkunç bir krizin ortasında olduğunu söyledi.

Hecht ayrıca, İsrail'in her şekilde iptal ettirilmeye çalışılan bir dava ile (Netanyahu hakkındaki soruşturma), bitmeyen bir siyasi kasırganın ortasında olduğunu savundu.

Makalesinde bütün bu sıkıntıların ortasındaki baskıcı tutumun, İsrail'i hızla bir iç savaşa doğru sürüklediği uyarısı yapan Hecht, bölünmenin bir tarafında Alin Shahar, diğer tarafında ise Netanyahu'nun rakipleri olduğunu belirtti. Hecht, Knesset'in Çarşamba günü onayladığı mevzuatın bu yangına sadece daha fazla benzin döktüğü değerlendirmesinde bulundu.

 

"İsrail'de iç savaş çıkabilir" ile ilgili etiketler İsrail benyamin netenyahu iç savaş haaretz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.