‘İsrafı önleyecek yasalar çıkmalı’

Türkiye’nin milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’inin; yani 1 trilyon 81 milyar lirasının israf olduğuna dikkati çeken Tezel, “Bu parayla birçok hastane, okul, otoyol, köprü vs. yapılır. En önemlisi halkımız fakirleşmez. Temenniyle olmuyor bu işler. Vatandaşı bilinçlendirecek ve israfı önleyecek yasalar çıkmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada hakim olan tüketim çılgınlığının ülkemizdeki yansımasına değinen Sabah yazarı Mevlüt Tezel, köşesinde ‘Gıda israfı’ konusuna dikkati çekti.

"İSRAFI ÖNLEYECEK YASALAR ÇIKMALI"

Türkiye’de üretilen meyve ve sebzenin en az yüzde 25 ila 30’unun daha sofraya ulaşmadan çöpe gittiğini ifade eden Tezel, söz konusu israfın yüzde 39’unun üretici kaynaklı olmasının; ürünlerin iyi toplanıp saklanmadığını gösterdiğini vurguladı.

Tezel kaleme aldığı köşesinde ‘gıda israfı’ konusunda şu ifadeleri kullandı:

“En kötüsü ise gıda israfının yüzde 42'sinin evlerde gerçekleşiyor olması.

İşi yemek yapıp satmak olan yemek sektöründeki israfın yüzde 14 düzeyinde olmasına ne demeli?

Türkiye, milli gelirinin yaklaşık yüzde 15'ini israf ediyor.

Bunun rakamsal karşılığı 1 trilyon 81 milyar liraya denk düşüyor.

Bu parayla birçok hastane, okul, otoyol, köprü vs. yapılır. En önemlisi halkımız fakirleşmez.

Temenniyle olmuyor bu işler. Vatandaşı bilinçlendirecek ve israfı önleyecek yasalar çıkmalı.

Örneğin İspanya'da 1 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek yasaya göre; küçük dükkânlar hariç, gıda zincirinin tüm unsurlarının belirli bir plana sahip olması zorunlu olacak.

Barlar ve restoranlarda müşterilerin artan yiyecekleri evlerine götürmeleri için ücretsiz küçük çanta bulundurulması zorunlu olacak.

Süpermarketler son kullanma tarihi yaklaşan yiyecekleri önce indirimli satacaklar.

Satamadıklarını ise bozulmadan önce bağışlamak zorunda kalacaklar. Artık yiyecek atan marketlere ağır cezalar kesilecek.

Çöpe atmak yerine bağış yapmayı teşvik etmek için perakendecilere vergi indirimleri de sunulacak. Yasa çok detaylı. Türkiye'de bir de fiyat yükselsin diye ürünü çöpe atan hainler var! Bizde de acilen israfı önlemeye yönelik yasa çıkarılmalı.

1 trilyon 81 milyar lirayı bulan israfın yarısını kurtarsak ülke seviye atlar!”

‘İsrafı önleyecek yasalar çıkmalı’ ile ilgili etiketler Gıda
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.