İspanya'dan enerji krizine karşı 'karartma' kararı çıktı: Plana uymayanlara para cezası var

Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz akışını kısması ve petrol sevkiyatını kesmeye başlaması Avrupa'da bir enerji krizine neden oluyor. Çok sayıda ülke enerji tasarrufu yapmak için yeni kararlar alıyor. İspanya'da saat 22.00'dan sonra mağaza vitrinlerinin ışıkları söndürülecek. Öte yandan kamu binalarında da ışıklar söndürülecek ve klimalarda 19 dereceye kadar sınırlama geldi. Hükümet yetkilileri yeni planın 2023 yılının kasım ayına kadar sürecek.

Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve enerji politikalarındaki tehditleri karşısında bir dizi önlem almaya başladı. Almanya başta olmak üzere birçok ülke enerji tasarrufuna gitmeye başarken İspanya'da hükümetten flaş bir adım geldi. İspanya'da belirsizlik yaratan enerji tasarruf planı yürürlüğe girdi. İspanya Çevre Bakanı Teresa Ribera, tasarıya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle soğutma sistemlerinin kontrol altında çalıştırılması ve mağaza kapılarının kapalı tutulması gerektiğini ifade etti. Akşam 22.00’den sonra mağaza vitrinlerinin ışıklarının söndürüleceğini de belirten Ribera, alınan önlemlerin Kasım 2023’e kadar süreceğini kaydetti.

İspanya'dan enerji krizine karşı 'karartma' kararı çıktı: Plana uymayanlara para cezası var

AKŞAM 22.00'DEN SONRA VİTRİN IŞIKLARI SÖNDÜRÜLECEK

Enerji tasarrufu kapsamında, kamu binalarında, ticari alanlarda, büyük mağazalarda, havaalanları, tren ve otobüs garları gibi ulaşım altyapılarında, kültürel alanlarda, otellerde klima kullanımının yaz boyunca 27 derece ile sınırlandırılması, ayrıca saat 22.00'dan sonra kamu binaları, mağazalar ve alışveriş merkezlerinin vitrinlerinin ışıklarının kapatılması gerekiyor. Yeni kurallara bazı yerlerde uyulduğu bazılarında ise uyulmadığı dikkati çekti.

İspanya'dan enerji krizine karşı 'karartma' kararı çıktı: Plana uymayanlara para cezası var - Resim : 2

TASARRUF PLANINA UYMAYANA PARA CEZASI

Enerji tasarrufu planına uymayanlara 60 bin avrodan, çok ciddi ihlaller olması halinde 100 milyon avroya kadar para cezası getiren hükümet yetkilileri ise amaçlarının ceza kesmek olmadığını, gerekli esnekliğin gösterileceğini açıkladı.

Hükümet yetkilileri, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler veya Uluslararası Enerji Ajansından yapılan tavsiyeleri hatırlatarak, soğutma veya ısıtmada klimaların sadece 1 derece indirilmesinde kişi başına yüzde 7'lik bir enerji tasarrufu olacağını savundu.

İspanya'dan enerji krizine karşı 'karartma' kararı çıktı: Plana uymayanlara para cezası var - Resim : 3

KLİMALARDA 19 DERECEYE KADAR SINIRLAMA

Yeni uygulamadan hastaneler, okullar, spor salonları, kuaförler, çamaşırhaneler ya da kültürel anıtların ışıklandırılmaları muaf tutuluyor. Ayrıca kışın da klimalarda 19 dereceye kadar sınırlama getiren planın 1 Kasım 2023'e kadar uygulanması öngörülüyor.

İspanya'dan enerji krizine karşı 'karartma' kararı çıktı: Plana uymayanlara para cezası var ile ilgili etiketler İspanya ışık vitrin mağaza klima
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.