Ispanak zehirlenmesi nedir? Belirtileri nelerdir?

Dün akşam saatlerinden itibaren İstanbul'da ıspanak zehirlenmesi nedeni ile birçok vatandaşın hastanelere başvurmasıyla beraber birçok kişi ıspanak zehirlenmesinin belirtilerini araştırmaya başladı. İşte, Ispanak zehirlenmesi nedir? Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

İstanbul'da ıspanak zehirlenmesi vakalarının artması ile birlikte konu Türkiye'nin gündemine oturdu. Dün akşam birçok kişinin ıspanak zehirlenmesinden ötürü hastaneye kaldırılması ile birlikte çoğu kişi araştırma yapamaya başladı.  İşte, Ispanak zehirlenmesi nedir? Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Ispanak zehirlenmesi nedir? Belirtileri nelerdir?

ISPANAK ZEHİRLENMESİ NEDİR?

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere Ispanak zehirlenmesi diye bir olay yok. Ancak satın alınan Ispanakların üzerinden yer alan kimyasallar veya insan sağlığını etkileyen bir maddeden ötürü bir gıda zehirlenmesi olabileceği belirtiliyor. Ispanak içine karışan Güzelavrat otu olarak da bilinen zehirli bir otun bu zehirlenmelere yol açmış olabileceği belirtildi.

Ispanak yemeğinin tekrar ısıtılıp yenmesine bağlı olarak nitrit zehirlenmeleri görülebilmektedir. Yabancı kaynaklara göre, ıspanak ve diğer yapraklı sebzeler yüksek oranda nitrat içeriyor. Nitrat miktarı sebzenin türüne, mevsime, sebzenin yetiştiği toprağa ve sulama koşullarına bağlıdır. Ispanağın gelişimi için gerekli olan nitrat, ısıtıldığı zaman nitrite dönüşerek zehirlemektedir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nitrit/ Nitrat zehirlenmesinin belirtileri ağız ve göz çevresinde mavilik olarak ortaya çıkıyor. Bu duruma “Mavi Bebek Sendromu” adı veriliyor.

Gıda zehirlenmesi ise;

Gıda zehirlenmesi belirtileri kontaminasyon kaynağına göre değişir. Çoğu gıda zehirlenmesi türü aşağıdaki belirti ve semptomlardan bir veya daha fazlasına neden olur:

– Mide bulantısı
– Kusma
– İshal
– Karın ağrısı ve krampları
– Ateş
– Halsizlik

Ispanak zehirlenmesi nedir? Belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediyesi hastalık 2019 Hastane hasta Açıklama
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.